У росії знайшли виправдання для падіння рейтинга путіна – ISW

У росії знайшли виправдання для падіння рейтинга путіна – ISW

Російська влада розпочала нову інформаційну кампанію. Вона спрямована на те, щоб виправдати перед населенням росії операцію Збройних сил України у Курській області.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Кремль розпочав складну інформаційну кампанію, спрямовану на виправдання перед своєю внутрішньою аудиторією того, чому росія віддає перевагу продовженню наступальних операцій на сході України, а не негайному виведенню українських військ з Курської області", - йдеться у звіті ISW.

Зазначено, що аналітики посилаються на соціологічне дослідження державного фонду росії "Громадська думка". Воно продемонструвало, що 28% респондентів висловили обурення та незадоволення діями російської влади протягом останнього місяця.

Це більше, ніж 25% (11 серпня) та 18% (27 липня) у опитуваннях, які фонд проводив раніше.

Фахівці наголошують, що респонденти "Громадської думки" не висловлювали настільки високого невдоволення від часів опитування, яке провели у листопаді 2022 року після першого місяця часткової мобілізації в росії.

Водночас російський державний центр вивчення громадської думки зазначив, що рейтинг схвалення путіна знизився від 77,1% до 73,6 (на 3,5%) у період від 12 до 18 серпня.

Підкреслюється, що це рекордне падіння навіть серед кремлівських соціологів від початку повномасштабного вторгнення.

Останнє опитування 30 серпня, що провели 30 числа, показало додаткове зниження рейтингу схвалення путіна від 73,6% до 72,4% (тобто на 1,2%) у період від 19 до 25 серпня 2024 року.

Аналітики певні, що такі опитування не є доказом особливого незадоволення. Зокрема воно не є достовірним відображенням реальних настроїв у російському суспільстві.

Проте вони свідчать про те, що кремль вважає за необхідне визнати, що невдоволення суспільства зросло після початку операції Збройних сил в Курській області.

Нагадаємо, що путін поскаржився на "стрілянину по цивільних будівлях" у Курській області.