Військові розповіли, що росіяни на Курщині знаходяться "поза політикою" та хочуть виїхати з зони бойових дій

Військові розповіли, що росіяни на Курщині знаходяться "поза політикою" та хочуть виїхати з зони бойових дій

росія не надає можливості своїм громадянам виїхати із зони бойових дій на Курщині, зокрема із Суджі.

Про це в етері телемарафону "Єдині новини" заявив речник Оперативно-тактичного угрупування військ "Сіверськ" Вадим Мисник.

"Ми багато спілкуємося з місцевими. Навіть їм показуємо фотовиставки зруйнованих українських міст, демонструємо фільми про злочини, які зробили росіяни на початку війни. Різна є думка в них. Але здебільшого вони не розуміють", - розказав Вадим Мисник.

Він сказав, що росіяни говорять про те, що хочуть миру, що вони "поза політикою," та хочуть, щоб все припинилося або їм дали коридор,тобто змогу виїхати з зони бойових дій. Але рф такої змоги не дає.

"І вони не розуміють, чому саме по місцях, де немає військових, - по їхніх містах і селах, - ворог б'є і КАБами і дронами. Льодову арену Суджі вони нещодавно КАБом зруйнували, позавчора - школу-інтернат, доволі сучасну будівлю, і багато таких прикладів є", - додав ечник Оперативно-тактичного угрупування військ "Сіверськ".

Згідно зі слів Мисника, українські Сили оборони на території, яку вони контролюють у росії, намагаються створити умови, які необхідні для нормального проживання населення. Але більшість мешканців Суджі ночують в підвалах, бо останніми днями посилюються обстріли з боку росії.

Речник також зазначив, що у гуманітарному плані ситуація складна, бо рф обстрілює свої ж міста та села, не зважаючи на місцеве населення.

Він підкреслив, що Україна дотримується Міжнародного гуманітарного права та забезпечує місцевих цивільних харчовими продуктами, медикаментами, лікарською допомогою тощо. Крім того, організована подача питної та технічної води.

Зокрема 31 серпня у Сухопутних військах повідомили, що попри те, що Суджа знаходиться у тилу, росіяни стирають її з лиця землі:

  • закидають керованими авіаційними бомбами (КАБами);
  • обстрілюють артилерією і дронами-камікадзе.

Зазначено, що з приблизно 5 тисяч місцевих, у місті залишилося зо дві сотні цивільних людей.

"Переважна більшість залишенців — люди пенсійного віку. Як один, вони кажуть російською, що «влада ні про що не попереджала: нас тут кинули, та й по всьому»", - йдеться у дописі.

Нагадаємо, що рф передислокувала декілька підрозділів з Покровського напрямку на Курщину.