У Наглядовій раді "Укренерго" назвали звільнення Кудрицького "політично вмотивованим"

 У Наглядовій раді "Укренерго" назвали звільнення Кудрицького "політично вмотивованим"

Незлежні члени Наглядової ради НЕК "Укренерго" вважають, що рішення про дострокове звільнення керівника "Укренерго" Володимира Кудрицького є політично вмотивованим і для нього не має жодних обґрунтованих підстав.

Про це йдеться у заяві голови наглядової ради НЕК "Укренерго" Данієля Доббені та члена наглядової ради Педера Андреасена, яка розміщена на офіційній сторінці "Укренерго" у Facebook. 

Вони наголосили, що подали свої письмові повідомлення про дострокове припинення повноважень як членів наглядової ради компанії. 

Доббені і Андерсен розповіли, що як екс-президенти асоціації операторів європейської континентальної мережі ENTSO-E ми прийшли в Наглядову раду компанії в грудні 2021 року, коли колектив "Укренерго" готував енергосистему України до від’єднання від енергосистем росії та Білорусі, до інтеграції з європейською мережею, а компанію до членства в ENTSO-E.

"Наше стратегічне завдання як членів НР полягало в тому, щоб допомогти компанії успішно пройти цей шлях та гарантувати політичну та бізнесову незалежність системного оператора. Адже це є однією з ключових передумов для членства в ENTSO-E", - зазначають вони.

Водночас Доббені і Андерсен підкреслили, що з перших днів нашої роботи в Наглядовій Раді "Укренерго" ми відчували політичний тиск і спостерігали постійні спроби в обхід конкурсу призначити в правління компанії людей, професійні якості яких викликали сумніви. Ми регулярно отримували звіти від менеджменту компанії під час засідань про негативний вплив на репутацію компанії анонімних джерел в соцмережах та тиск на співробітників з боку правоохоронних органів", - підкерслюють вони.

"І сьогодні в умовах, коли корпоративне управління Компанією за стандартами ОЕСР поставлено під сумнів, ми не бачимо можливості продовжувати свою роботу в Наглядовій раді "Укренерго". Порушення принципів корпоративного управління та прийняття рішення про звільнення її керівника без доказу неналежного управління є неприйнятним, і може позначитися на подальшій співпраці "Укренерго" з операторами-членами ENTSO-E", - підсумували Доббені і Андерсен.

Сам Кудрицький так прокоментував своє звільнення: "Незважаючи на окремі повідомлення в медіа, рішення НР щодо мого звільнення не має жодного стосунку до питання захищеності підстанцій "Укренерго". Я представив членам Наглядової ради детальний звіт щодо кожного об’єкту. І до нього у членів НР жодних запитань не було. Я не можу вдаватися в деталі, але на підстанціях «Укренерго» побудовано більше 60 антидронових укриттів, практично на кожній підстанції. Такі інженерні споруди побудовані лише на об’єктах "Укренерго". Там, де замовником виступала Компанія, не витрачено жодної гривні з державного бюджету, адже всі вони побудовані за кошти міжнародної підтримки. Вони врятували десятки автотрансформаторів в цьому році. Це не означає, що після прильоту декількох десятків ракет енергосистема не відчує удару. Це означає, що ми зможемо швидко, за декілька днів, відновити її роботу".

Кудрицький додав, що в.о. голови правління призначений Олексій Брехт, член правління який відповідає за експлуатацію, відновлення та розвиток високовольтної інфраструктури. Також ухвалене рішення про проведення конкурсу на заміщення посади голови правління компанії.

Нагадаємо, Кудрицького звільнили 2 вересня більшістю голосів Наглядової ради. За інформацією видання Forbes, його вирішили звільнити після Ставки головнокомандувача 30 серпня, на якій був присутній міністр енергетики Герман Галущенко. Після цього Кудрицькому запропонували звільнитися за власним бажанням, але він відмовився.