Відключень електрики буде більше: директор Центру досліджень енергетики назвав причину

Відключень електрики буде більше: директор Центру досліджень енергетики назвав причину

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко повідомив, що з ладу вийшов енергоблок на Південноукраїнській АЕС.

За словами Харченка, який посилається на свої два джерела, саме тому сьогодні, 4 вересня, Укренерго збільшило відключення електроенергії.

"З двох незалежних джерел: знов аварія на Південноукраїнський АЕС. Дві зайві черги відключень від Укренерго сьогодні - бо енергоблок на 600 МВт знизив видачу. Скоріш за все, наступного тижня піде в ремонт", - повідомив Харченко.

Він додав, що "переможні" повідомлення "Енергоатому" щодо достроково завершених ремонтів енергоблоків АЕС "мають не тільки радувати, але й лякати".

"Маю відкликати прогнози, які публічно робив останні пару днів про нормалізацію постачання електроенергії. Так, високовольтні мережі відновлюються і за пару днів будуть в порядку (наскільки це можливо). Але "сюрпризи від "Енергоатому" передбачати поки не вдається. Тому до питання міністру енергетики щодо захисту розподільчих пристроїв АЕС додається питання якості ремонтів. Якщо блоки вилітатимуть взимку нам всім буде непереливки", - вважає Харченко.

Нагадаємо, 3 вересня Харченко заявляв, що взимку, "якщо буде мороз мінус 10-15°C, то обмеження електрики в 10-14 годин на добу неминучі".

За його словами, попри всі старання енергетиків, за умови затяжних морозів, відключень уникнути не вдасться. Водночас за умови теплої зими відключення електроенергії можливі від 2 до 4 годин на день.