Адміністрація Байдена надіслала Конгресу звіт про стратегію перемоги України у війні, - Reuters

Адміністрація Байдена надіслала Конгресу звіт про стратегію перемоги України у війні, - Reuters

Адміністрація президента США Джо Байдена надіслала Конгресу секретну доповідь про свою стратегію щодо війни в Україні. Це сталося через кілька місяців після закінчення червневого терміну, визначеного законодавцями у законопроєкті про допомогу Україні.

Про це Reuters повідомили три джерела в понеділок.

Помічник у Конгресі сказав, що довгоочікуваний звіт надійшов до законодавців у понеділок, але вони ще не мали можливості його переглянути. Два інших джерела, які побажали зберегти анонімність для обговорення секретної інформації, підтвердили, що звіт доставлений. Білий дім не відразу відповів на запит про коментар.

Коли звіт ще не надійшов, через кілька тижнів після закінчення кінцевого терміну, деякі члени Конгресу заявляли, що вони розчаровані та розглянуть питання про блокування подальшого фінансування України.

У заяві, надісланій Reuters електронною поштою наприкінці серпня щодо звіту, сенатор Джим Ріш, головний республіканець у Комітеті із закордонних справ Сенату, заявив, що підтримує допомогу Україні, але не робить це наосліп.

"З перших днів війни путіна проти України ми просили адміністрацію Байдена-Гарріс надати стратегію щодо того, як США та наші союзники можуть допомогти Україні виграти війну", — сказав Ріш.

"Коли вони не відповіли на наші запити, ми законодавчо зобов’язали надіслати стратегію до Конгресу, але кінцевий термін минув, а відповіді не було. Президент Байден і віце-президент (Камала) Гарріс завдячують стратегією не лише нам, а й американському народу, і зневага говорить про те, що вони не мають стратегії або бояться нею поділитися", - казав Ріш.

Нагадаємо, у квітні після кількох місяців затримки очолювана республіканцями Палата представників прийняла законопроект про додаткові витрати на $95 млрд, який включав $61 млрд доларів на фінансування України, а також мільярди для Ізраїлю, цивільного населення в зонах конфліктів по всьому світу та для "протидії комуністичному Китаю".

У рамках цього законопроекту Конгрес попросив адміністрацію Байдена подати детальну стратегію щодо України до початку червня.