росія отримала балістичні ракети від Ірану і використає їх протягом кількох тижнів, - Блінкен

Росія отримала балістичні ракети від Ірану і використає їх протягом кількох тижнів, - Блінкен

США підтвердили, що Іран відправив росії балістичні ракети малої дальності.

Про це заявив у держсекретар США Ентоні Блінкен, погрожуючи санкціями, пише Washington Post.

Блінкен сказав, що нові санкції будуть оголошені пізніше, 10 вересня, включаючи заходи проти авакомпанії Iran Air.

"Ми публічно попереджали Тегеран, ми попереджали Тегеран приватно, що такий крок буде небезпечною ескалацією", — сказав Блінкен. "росія зараз отримала поставки цих ракет".

Він додав, що росія, ймовірно, використає поставки протягом кількох тижнів.

Видання зазначає, що українці вимагають розширення допомоги США у сфері озброєння, Блінкен сказав, що відвідає Київ у середу для консультацій з його керівництвом, "що є рідкісним візитом посадовця на рівні кабінету міністрів до воєнної столиці".

Нагадаємо, Reuters з посиланням на шість джерел писав, що Іран надав рф близько 400 ракет із сімейства Fateh-110 — балістичної зброї малої дальності, такої як Zolfaghar. За словами експертів, ця мобільна ракета здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

Поставки почалися на початку січня після зустрічей наприкінці минулого року у Тегерані та Москві між іранськими та російськими військовими, а також представниками служби безпеки. Іранський військовий чиновник сказав, що було щонайменше чотири поставки ракет, і найближчими тижнями буде більше. При цьому деякі з ракет відправили до росії кораблем через Каспійське море, а інші транспортували літаком.

Офіційні особи Ірану спростували, що відправляли зброю до росії.

Згідно з попередніми оцінками Проекту критичних загроз (CTP) та Інституту вивчення війни (ISW), використання іранських балістичних ракет, швидше за все, дозволить російським військам завдавати ударів по українських цілях у ближньому тилу.