Скільки грошей потрібно Україні для перемоги над росією: підрахунок Королівського банку Канади

Скільки грошей потрібно Україні для перемоги над росією: підрахунок Королівського банку Канади

На думку фахівців Королівського банку Канади, для перемоги Україні потрібно $100–$150 млрд на рік і єдине реалістичне джерело цих грошей – це заморожені активи Центрального банку росії у західних юрисдикціях.

Про це пише Foreign Ukraine, посилаючись на статтю старшого стратега із суверенних облігацій у відділі управління активами Королівського банку Канади Тімоті Еша  на сторінках видання Центру аналізу європейської політики.

"Загальний обсяг західного фінансування України з моменту повномасштабного вторгнення наближався до 100 мільярдів доларів на рік. На мою думку, потреби України у фінансуванні насправді вищі — близько 150 мільярдів доларів, якщо ми хочемо, аби вона перемогла", - пише він.

Еш зазначає, що хоча західне фінансування України у середньому становило близько $8,5 млрд на місяць протягом останніх 2,5 років, можна бачити "злети та падіння, що відображають оборонні та наступальні операції України, причому останні були дорожчими за перші".

Він нагадує, що влітку 2023 року фінансування України зросло до $12,5 млрд на місяць (приблизно $150 млрд у річному обчисленні), оскільки збройні сили відвойовували територію. Але потім, коли фінансування США у розмірі $61 млрд на 2023–24 роки застрягло у Конгресі, фінансування скоротилося до $3,5 мільярдів доларів на місяць у період з жовтня 2023 року до лютого 2024 року, і Україна втратила територію.

"Повторюся, Україні потрібно $100–$150 млрд на рік, щоб перемогти, а не $35-$40 млрд, як пропонує МВФ. Нездатність чесно оцінити фінансові потреби України означає, що її недооцінюють, війна затягується, українці гинуть дедалі більше, і ризик фактичної поразки України стає можливим", - наголошує Еш.

На його переконання, єдиний реалістичний підхід у такому об'ємі фінансування України — задіяти усі $330 млрд з іммобілізованих активів російського Центрального банку у західних юрисдикціях. 

Нагадаємо, за даними WSJ, США та європейські країни підштовхують Україну до того, щоб вона сформулювала надійний план того, чого може досягти за наступний рік війни.

"Високопоставлені європейські посадовці кажуть, що Києву повідомили: повна перемога України вимагатиме від Заходу підтримки на сотні мільярдів доларів, чого ні Вашингтон, ні Європа реально зробити не можуть", - наголошується у статті.