Російський удар по Конотопу: місто без електрики і води, у бюджеті немає грошей на відновлення

Російський удар по Конотопу: місто без електрики і води, у бюджеті немає грошей на відновлення

Росіяни вночі завдали удару по місту Конотоп Сумської області у результаті чого енергетична інфраструктура зазнала значних пошкоджень. Коли з'явиться електрика - невідомо. На відновлення грошей немає.

Про це в ефірі Київ24 заявив міський голова Конотопа Сумської області Артем Семеніхін.

Він підкреслив, що місцевий бюджет немає грошей, щоб відновити водопостачання та елетроенергію у постраждалих будинках.

"Зараз у місті відсутня електроенергія. Проводять роботи, щоб відновити послуги. У нас сьогодні відбудеться сесія міської ради. Я не знаю, із чого ми будемо шукати гроші на відновлення. Нам потрібно терміново виділити на технічне обстеження будинків, де була пожежа", - додав Семеніхін.

На своїй сторінці у Facebook він описав, які саме наслідки від російського обстрілу.

"Ситуація з електропостачанням в Конотопі просто критична. Енергетична інфраструктура зазнала значних пошкоджень. Енергетики в цю мить роблять все більше навіть чим можливо щоби дати світло в лікарню і на водоканал. Коли зʼявиться електрика в домівках мешканців хоча б погодинно - ніхто не візьметься зпрогнозувати", - написав Семеніхін.

Також він повідомив про пошкодження великої кількості навчальних закладів: вибито багато вікон і дверей. Також пошкоджені будівлі (в основному вибиті вікна) у великої кількості лікувальних корпусів. 

Вода у Конотопі подаватиметься погодинно, рух трамваїв обмежать, росіяни знищили ділнку трамвайної колії в центрі міста.

"По постраждалим: Всі хірурги міста знаходяться на роботі. Звернення від постраждалих продовжують надходити. На даний час госпіталізовано двох чоловіків. Один з них в дуже критичному стані (кома). До слова сказати, той, що в комі, якраз їхав рятувати людей", - зазначив Семеніхін.

"Окремо хочу привітати і "подякувати" депутатам Верховної Ради, які впороли таку історію і проголосували, щоб забрати податки з місцевих бюджетів… Уявляєте, до нас військові приходять і просять лопату купити. Зараз я не знаю, де мені солярку купити, щоб запустити генератори. У мене резерв усього 10 тонн, а споживання на годину – близько 2,5 тонн. Тобто я реально не знаю, що мені робити", – розповів Семеніхін в інтерв'ю 5 каналу.

Він додав: "Будь ласка, почуйте міста прикордонні, які піддаються таким обстрілам. У мене зараз кілька шкіл – там винесені вікна, вибиті двері. Це просто абсурд. У кого мені зараз допомоги просити? Це дійсно катастрофа. У 100-тисячного міста будинки і школи з вибитими дверима і вікнами. Мені зараз ніде взяти 100 тис. грн на обстеження. Хто би міг подумати рік тому, що в нас не буде навіть таких грошей".

Міський голова звернувся до народних депутатів і закликав їх "схаменутися" та повернути ПДФО хоча би прикордонним областям.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон, що передбачає передачу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з зарплати військовослужбовців і поліцейських не в місцеві бюджети, а у спеціальний фонд державного бюджету.