Міністр оборони Китаю закликав Україну до примирення з рф

Міністр оборони Китаю закликав Україну до примирення з рф

Міністр оборони Китаю Дон Цзюн заявив, що мирні переговори є єдиним варіантом "завершення конфлікту" і в Україні, і в Газі.

Про це він сказав у Пекіні на форум Сяншань, пише HKFP.

Цзюн також заявив, що "конфронтації не мають сенсу" і що "у війнах не буває переможців.

На церемонії відкриття Дон сказав: "Єдиним виходом для вирішення таких гарячих проблем, як криза в Україні та ізраїльсько-палестинський конфлікт, є просування миру та переговорів".

"У війнах і конфліктах немає переможців, а конфронтація нікуди не веде", — сказав Дон.

"Чим гостріший конфлікт, тим більше ми не можемо відмовитися від діалогу та консультацій. Кінець будь-якого конфлікту – це примирення", – додав він, закликавши всі країни сприяти "мирному розвитку та інклюзивному врядуванню".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розкритикував бразильсько-китайський мирний план з припинення війни в Україні. Він назвав його "деструктивним".

"Як можна пропонувати, ось наша ініціатива. І нічого нас не запитав. А росія тут вмикається і каже, ми підтримуємо бразильсько-китайську ініціативу. Ми ж не дуракі, для чого цей театр? Тобто ви проговорили з росією якусь ініціативу, висунули і кажете, давайте таку ініціативу. Це точно не про справедливість, не про цінності, це точно без поваги до України", - заявив Зеленський.

Бразильсько-китайський мирний план: що відомо

23 травня цього року очільник МЗС Китаю Ван Ї і головний радник президента Бразилії Селсо Аморім погодили план припинення російсько-української війни під час зустрічі у Пекіні.

Цей план складається з шести пунктів, а не 12, як у китайському плані, який КНР оприлюднила на річницю вторгнення рф в Україну - 24 лютого 2023 року.

Бразильсько-китайський мирний план містить:

  • заклики до "деескалації" та утримання від "роздмухування вогню";
  • акцент на переговорах як "єдиному життєздатному рішенню кризи";
  • заклики до запобігання гуманітарній кризі, захисту цивільного населення і обміну полоненими;
  • запобігання розповсюдженню ядерної зброї та захисту АЕС;
  • захисту стабільності глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів поставок.

Російський диктатор володимир путін вже підтримав цей план і заявив, що бачить Бразилію і КНР посередниками у переговорах з Україною.