ЄС планує залучити до 40 млрд євро кредитів для України, план про заморожені активи рф провалився, - FT

ЄС планує залучити до 40 млрд євро кредитів для України, план про заморожені активи рф провалився, - FT

ЄС готується надати Україні нові кредити на суму до 40 млрд євро до кінця року, незалежно від участі США, після того, як план G7 використовувати заморожені російські активи для допомоги Києву провалився.

Про це пише Financial Times з посиланням на свої джерела.

За словами трьох осіб, які брали участь у переговорах, таке рішення розглядається на тлі занепокоєння Брюсселя, що Угорщина перешкодить ЄС забезпечити гарантії, необхідні США для участі в схемі заморожених активів.

Уряд Віктора Орбана, найбільш проросійського лідера ЄС, прагнув відкласти рішення щодо схеми заморожених активів до після президентських виборів у США 5 листопада.

Згідно з проектом правової пропозиції, з якою ознайомилося FT, ЄС залучить невизначену кількість мільярдів кредитів Україні до кінця 2024 року.

Такий крок, це розширення існуючої програми допомоги, потребуватиме лише підтримки більшості, а не одностайності, позбавляючи Будапешт права вето.

Остаточна цифра може коливатися від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена ​​Європейською комісією після консультацій з державами-членами, повідомили чиновники.

"Хоча початкова схема — за участю США — залишається планом А комісії, офіційні особи стверджують, що їм потрібна альтернатива, якщо Будапешт залишить своє право вето до виборів у США", - йдеться у статті.

Якщо ЄС вирішить надати позики в односторонньому порядку, Брюссель повинен почати роботу в найближчі кілька тижнів, щоб вчасно усунути всі необхідні законодавчі перешкоди, оскільки пакет підтримки для України закінчується в кінці року.

"Необхідно терміново прийняти пропозиції до кінця жовтня, щоб кредит Союзу можна було вивільнити до кінця 2024 року для майбутніх виплат траншами", — йдеться в пропозиції.

Ця пропозиція в кінцевому підсумку буде використовувати доходи від заморожених активів рф, які оцінюються в 2,5-3 мільярди євро на рік, для погашення кредиту. Зараз ці прибутки спрямовуються в Україну через бюджет ЄС.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат Ярослав Железняк вважає, що кредит від ЄС - це погано.

"Краще ніж нічого, і добре що є план Б. Але ми розраховували на $50 млрд гранту, з грошей які йдуть під прибутки від активів рф. Тобто по факту грошей, які ми могли вільно використовувати в тому числі на фінансування військових видатків. Зараз мова йде по кредит (що бʼє по нашому навантаженню), і так як це чергові гроші ЄС, то використання теж під питанням. Там ще виглядає так, що частина грошей піде на їх військові закупівлі для нас, а не бюджет України", - зазначив він.

Железняк нагадав, що "бюджетна діра" у наступному році - $38,4 млрд, а підтверджено її покриття лише $15 млрд. "І ось ця різниця $23,4 млрд без гранту від G7 буде покриватися вкрай важко", - зазначив він.

Нагадаємо, у червні лідери G7 погодилися надати Україні позику в розмірі 50 мільярдів доларів, яка має бути погашена за рахунок майбутніх прибутків від приблизно 260 мільярдів євро заморожених російських іноземних резервів, більша частина яких зберігається в Euroclear, бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Згідно з цим планом, ЄС і США візьмуть близько 20 мільярдів доларів кожен, а решту 10 мільярдів розділять Великобританія, Японія та Канада.

Але США, щоб забезпечити постійний потік доходів для обслуговування позики, вимагали гарантій, які б гарантували, що російські активи, більшість з яких зберігаються в Європі, залишаться замороженими.

Комісія, у свою чергу, запропонувала продовжити дію санкцій блоку, які призупиняють російські активи, з поточного шестимісячного періоду до 36 місяців, щоб забезпечити більшу правову визначеність. Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на п'ять років.