У 2025 році ФОПи знову будуть зобов'язані платити ЄСВ

У 2025 році ФОПи знову будуть зобов'язані платити ЄСВ

У 2025 році фізичні особи підприємці знову будуть зобов'язані платити єдиний соціальний внесок, крім того, збільшиться розмір максимальної бази для нарахування ЄСВ.

Про це повідомила народна депутатка Ніна Южаніна.

Вона зазначила, що повернення сплати ЄСВ передбачено у п.3 прикінцевих положень проєкту державного бюджету на 2025 рік (законопроєкт № 12000).

Южаніна нагадала, що право спачувати ЄСВ добровільно діяло з 1 березня 2022 року, і податкова неодноразово наголошувала, що сплата ЄСВ впливає на зарахування страхового стажу.

"Відповідні зміни внесли на початку повномасштабного вторгнення, а саме:
з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе", - йдеться в її повідомленні.

Вона додала, що з поверненням сплати ЄСВ остаточно повертається довоєнна система оподаткування.

Також Южаніна зазначила, що ще одна норма щодо ЄСВ, передбачена в законопроєкті про держбюджет на 2025 рік, - збільшення розміру максимальної бази для нарахування ЄСВ з нинішніх 15 до 20 мінімальних зарплат (ст. 40 проєкту).

"Тобто наступного року внесок нараховуватиметься із зарплат на 40 тисяч більших, ніж сьогодні, - до 160 тис. грн. Максимальна сума ЄСВ становитиме 35200 грн (сьогодні 26400 грн)", - пояснила Южаніна.

Вона додала, що внесок за новими правилами сплачуватимуть як роботодавці, так і ФОПи за себе.