Бразилія на Генасамблеї ООН просуває план переговорів між рф і Україною, - Reuters

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва виступив за бразильсько-китайський план переговорів між росією та Україною щодо припинення конфлікту, пропозицію, яку вже відхилив президент України Володимир Зеленський.

За словами бразильських дипломатів, його радник із зовнішньої політики Селсо Аморім шукатиме підтримку цього плану у представників 20 країн під час їхньої зустрічі в Нью-Йорку в п’ятницю на Генеральній Асамблеї ООН, пише Reuters.

У зустрічі візьмуть участь країни Глобального Півдня, але не європейські уряди, які є найбільшими прихильниками України. Серед запрошених – Колумбія, Єгипет, Індонезія, Мексика, Саудівська Аравія, Південна Африка та Об’єднані Арабські Емірати.

"Намір полягає в тому, щоб вислухати, що ці країни можуть принести, створити критичну масу та переглянути ці моменти", — сказав Reuters бразильський чиновник. "Багато країн хочуть послухати, включаючи європейців".

Китайсько-бразильська пропозиція, яка була оприлюднена в травні після візиту Аморіма до Пекіна, закликає до деескалації ситуації та відновлення прямого діалогу, не вимагаючи від росії відступити з української території.

Нагадаємо, резидент Володимир Зеленський розкритикував бразильсько-китайський мирний план по припиненню війни в Україні.

"Як можна пропонувати, ось наша ініціатива. І нічого нас не запитав. А росія тут вмикається і каже, ми підтримуємо бразильсько-китайську ініціативу. Ми ж не дуракі, для чого цей театр? Тобто ви проговорили з росією якусь ініціативу, висунули і кажете, давайте таку ініціативу. Це точно не про справедливість, не про цінності, це точно без поваги до України", - заявив Зеленський.

Російський диктатор володимир путін схвалив китайсько-бразильсткий план, який містить шість пунктів, а не 12, як у китайському плані, який КНР оприлюднила на річницю вторгнення рф в Україну - 24 лютого 2023 року.

Бразильсько-китайський мирний план містить:

  • заклики до "деескалації" та утримання від "роздмухування вогню";
  • акцент на переговорах як "єдиному життєздатному рішенню кризи";
  • заклики до запобігання гуманітарній кризі, захисту цивільного населення і обміну полоненими;
  • запобігання розповсюдженню ядерної зброї та захисту АЕС;
  • захист стабільності глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів поставок.