Вдалося повернути ще частину українських дітей з ТОТ, - Омбудсман

В Україну вдалося повернути ще частину українських дітей з ТОТ, - Лубінець

Дев’ять дітей та 20-річного юнака із братом повернули в Україну в межах реалізації затвердженого плану дій Президента України "Bring Kids Back UA".

Про це  27 вересня повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, вік повернутих дітей - від 13 до 17 років. Деякі з них мають інвалідність та тяжкі захворювання.

“Повернуті українці – з Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської областей та Криму. Деякі з повернутих дітей на початок повномасштабного російського вторгнення в Україну перебували в Олешківському дитячому будинку-інтернаті. Згодом їх окупаційна влада вивозила до м. Скадовськ та Росії”, – поінформував Омбудсман.

Він зауважив, возз’єднати дітей із родинами вдалося за посередництва Держави Катар.

“Один із хлопців, який сьогодні повернувся на рідну землю, втратив тата, який захищав Україну під час російського вторгнення. Дехто з дітей – нарешті за тривалий час обійме рідних, які віддано несуть службу в різних структурах України. Дехто – повернувся до дідуся з бабусею, адже саме вони можуть подарувати щасливе дитинство на рідній землі. Заради допомоги у возз'єднанні, до нашого Офісу зверталися не лише дорослі, а й самі діти, які мріяли виїхати до своїх мам і тат на рідну землю”, – розповів Лубінець.

Також у повідомленні Омбудсмана наголошується: якщо ваша дитина зникла, і ви як законний її представник не знаєте її місця перебування, необхідно повідомити про цей факт Національну поліцію України за номером 102.

Якщо ж ви переконані, що дитину депортували до рф, чи вона перебуває на ТОТ, то окрім поліції варто повідомити Офіс Омбудсмана. Контакти: гаряча лінія 0 800 50 17 20 – у межах України, 044 299 74 08 – для дзвінків з-за кордону, електронна адреса – hotline@ombudsman.gov.ua.

Раніше повідомлялося, що у рамках програми "Bring Kids Back UA" в Україну з окупованих територій вдалося повернути ще 14 дітей.