росія планує "зірвати з ланцюга" і відправити на війну в Україну 40% підсудних, - ЗМІ

росія планує "зірвати з ланцюга" і відправити на війну в Україну 40% підсудних, - ЗМІ

Російська влада хоче відправити на війну 40% підсудних. Законопроект, який дозволяє укладати контракти з Міноборони на стадії суду, Держдума ухвалила наприкінці вересня.

Про це пишуть "Важливі історії".

Видання нагадує, що раніше контракт могли укладати лише до суду або після, тобто з підслідними або вже засудженими, і тепер цю "прогалину" усунули.

"Закон ще не підписаний президентом, але, як розповілидва адвокати, які працюють у росії за кримінальними статтями, у СІЗО йде підготовка до того, щоб підсудних "зірвати з ланцюга" і відправити на війну. Відповідне завдання було поставлене і військовослужбовцям, які займаються вербуванням на контракт, розповів співрозмовник у Міноборони. За його словами, підготовка полягає у зборі інформації, скільки підсудних придатні до військової служби і як багато серед них бажаючих укласти контракт: "З приблизно 60 тис. підсудних очікується забрати 40%", - йдеться у статті.

За словами співрозмовників видання, із кожного СІЗО можуть забрати на війну близько 100 підсудних.

У росії діє 210 слідчих ізоляторів, а отже, відправити воювати можуть близько 20 тис. осіб. Загалом у російських СІЗО на початку 2024 року перебувало 106 тис. осіб, за даними ФСВП.

До цього числа входять не лише підсудні, а й підслідні, обвинувачені тощо. У цілому протягом року на лаві підсудних опиняються сотні тисяч росіян, які проходили у кримінальних справах.

Нагадаємо, рф у 2025 році збільшує оборонний бюджет до 13,5 млрд рублів, що становить 6,31% ВВП. Це приблизно на 3 трлн рублів більше, ніж було виділено на оборону цього року.