Втрата Вугледару: BBC і боєць 72-ї бригади пишуть, що військові виходили без наказу, пресофіцер спростовує

Втрата Вугледару: BBC і боєць 72-ї бригади пишуть, що військові виходили без наказу, пресофіцер спростовує

 У 72-й бригаді розповіли деталі відходу з Вугледара: евакуація поранених військових була складною, але відхід з міста дозволив мінімізувати втрати.

Про це розповів пресофіцер 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Чорних Запорожців Арсеній Приліпка, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами логістика була ускладненою, адже сили рф наближалися з флангів.

На запитання, як ухвалювали рішення про відхід з Вугледара пресофіцер сказав так: "У війську все робиться за наказом, за командою. Відповідно по ієрархії. А з вищого командування, вже вони знають обстановку, діють. І тоді вже командир бригади приймає рішення. І там вже залежить від обстановки на полі бою, який підрозділ виходить, яким чином якими шляхами".

Водночас телекомпанія ВВС посилаючись на військових бригади на правах анонімності раніше пише, що військові не отримали вчасного наказу про вихід з Вугледару і змушені були виходити самостійно.

"BBC поспілкувалася з двома солдатами 72-ї бригади, яким вдалося покинути місто перед останнім штурмом і зайняти нові позиції в цьому ж районі. Вони стверджують, що їхні війська вийшли з міста. За останні кілька днів українським бійцям довелося самостійно шукати вихід з Вугледара пішки, інакше їх неможливо було евакуювати, розповів кулеметник, який побажав залишитися неназваним. Багато хто був поранений і вбитий російськими безпілотниками та артилерією, коли вони намагалися піти, розповідає інший військовий Роман. Багато інших вважаються зниклими безвісти", - йдеться у матеріалі.

Боєць 72-ї бригади Микола Ворошнов також написав, що наказу на вихуд не було.

Нагадаємо, в ОСУВ "Хортиця" заявили, що дозвіл на вихід з Вугледара дало "вище командування".

"Вищим командуванням наданий дозвіл на здійснення маневру по виведенню підрозділів з Вугледару з метою збереження особового складу і бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій", - йдеться у заяві.