У рф не вистачить коштів на війну, якщо Саудівська Аравія збільшить видобуток нафти, - Politico

У рф не вистачить коштів на війну, якщо Саудівська Аравія збільшить видобуток нафти, - Politico

Якщо Саудівська Аравія виконає плани збільшення видобутку сирої нафти, у Москви не вистачатиме коштів для ведення своєї військової економіки.

Про це пише Politico.

Саудівська Аравія все більше розчарована нездатністю інших нафтодержав скоординувати скорочення поставок, щоб підвищити ціни на нафту приблизно до $100 за барель — з нинішніх $70/ Нафтотрейдери кажуть, що тепер Саудівська Аравія готова відповісти, "погравши м’язами" та змінивши плани, експортуючи більше нафти, щоб захопити частку ринку та прибутки, навіть якщо ціни падають.

"Ця стратегія може знизити ціни на нафту та стати поганими новинами для президента росії володимира путіна. Нафта і газ були найбільшим окремим джерелом доходу для російської держави протягом останнього десятиліття, становлячи майже половину бюджету країни", - зазначає видання.

Російський енергетичний аналітик із Норвегії Михайло Крутіхін, сказав Politico, що можливий крок Саудівської Аравії становить "величезний ризик" для державного бюджету рф через її величезну залежність від нафтових доходів. І це лише один із кількох непередбачуваних факторів на горизонті, включаючи президентські вибори в США.

"Тож ми повинні сидіти склавши руки й чекати — запасіться попкорном", — сказав він.

У Саудівській Аравії "чудово розуміють, що російські компанії не виконують вимоги про скорочення видобутку, тому будують свої плани", додав Крутіхін.

Економістка і співробітнця Фонду Карнегі за міжнародний мир Олександра Прокопенко погоджується, що ставки для Кремля високі.

"За нинішнім обмінним курсом падіння цін на нафту на $20 призведе до падіння доходів на 1,8 трильйона рублів ($20 млрд). Це еквівалентно приблизно 1 відсотку ВВП росії", – сказала вона.

"Уряд опиниться перед вибором: або скоротити видатки — що малоймовірно під час війни, — додала Прокопенко, — або змиритися з інфляційним тиском і задушливо високими процентними ставками".

Видання нагадує, що росія створила "тіньовий флот" із застарілих суден для транспортування своєї сирої нафти всупереч обмеженню ціни в $60 за барель, встановленому країнами G7, і обхід обмежень приніс Кремлю майже $25 млрд з початку повномасштабного вторгнення. .

Лазівка ​​дозволяє посередникам у таких країнах, як Туреччина, Китай та Індія, переробляти російську нафту в бензин і дизельне паливо перед продажем її деінде — без санкцій. Згідно зі звітом, з яким вперше ознайомилося POLITICO, західні країни витратили $2 млрд на це ребрендингове паливо в першій половині 2024 року, забезпечивши російській державі достатньо податкових надходжень, щоб залучити додатково 6200 солдатів на місяць для боротьби в Україні.

Тим не менше, навіть якщо Саудівська Аравія зробить свій крок, обмежений у готівці Кремль навряд чи відступить у своїй війні проти України, незважаючи на те, що встановив свій національний бюджет на очікування, що її нафта продаватиметься приблизно за $70 за барель, дорожче, ніж більшість готові платити.

"Ознаки дисбалансу в економіці збільшуються", - сказав Гелі Сімола, дослідник Банку Фінляндії, але, на його думку, "росія все одно зможе продовжувати фінансувати війну протягом деякого часу. Війна не закінчиться, тому що у росії закінчуються гроші".

Нагадаємо, російський уряд має намір збільшити витрати на оборону до 13,2 трильйона рублів ($142 млрд) у 2025 році з 10,4 трильйона рублів, запланованих на цей рік. Прогнозується, що витрати на національну оборону та внутрішню безпеку складуть близько 40% загальних бюджетних видатків росії у 2025 році. Це більше, ніж сукупні асигнування на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та національну економіку/