Україні пропонують вступ до НАТО згідно з "німецькою моделлю", - ЗМІ

Україні пропонують вступ до НАТО згідно з "німецькою моделлю", - ЗМІ

Війна в Україні може закінчитися на домовленостях. Таким чином Київ отримає гарантії безпеки, а москва збереже де-факто контроль над окупованими територіями.

Financial Times пише, що такий сценарій все частіше обговорюють не тільки західні, але й українські офіційні особи.

Видання зазначає, що ні України, ні її союзники не згодні визнати суверенітет рф над окупованими територіями,бо це тільки б сприяло подальшій російській агресії та серйозно.

Проте натомість передбачається "мовчазна згода" на те, що ці землі треба буде повернути у майбутньому дипломатичними засобами.

"Поступка землею для отримання членства в НАТО може бути "єдиною грою в місті", як сказав нам один західний дипломат, але для українців це залишається табу, принаймні публічно", – пише FT. 

Як відзначили експерти, у зовнішньополітичних колах уже півтора року обговорюють "західнонімецьку модель" для України. Тобто Західна Німеччина перебувала в НАТО з 1955 року, хоча Східна Німеччина залишалася під контролем москви аж до 1989 року.

Цю модель розглядали як варіант для України. Зокрема її згадували колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен і чинний президент Чехії Петер Павел. 

"Я не думаю, що повне відновлення контролю над усією територією є обов’язковою умовою. Якщо буде демаркація, навіть адміністративний кордон, то ми можемо вважати тимчасовим і прийняти Україну в НАТО на тій території, яку вона на той час контролюватиме", - сказав Петер Павел в нещодавному інтерв’ю чеській газеті.