ISW: у росії заохочують та потурають страти українських військових

ISW: у росії заохочують та потурають страти українських військових

Аналітики Інституту вивчення війни вказують на збільшення страт українських військовополонених, які заохочують російські командири.

Про це повідомляє ISW (Інститут вивчення війни).

Український проєкт Deepstate повідомив 13 жовтня, що 10 жовтня росіяни стратили 9 українських військовополонених біля села Зелений Шлях Курської області.

Зазначено, що українські оператори безпілотників несподівано зіткнулися з російськими військами в зоні, яку вони, ймовірно, сприйняли як ближній тил. Тому таким чином потрапили під вогонь ворога.

ISW пише, що дані наслідків страти свідчать про те, що російські війська роззброїли, вишикували, роздягли та розстріляли українських військовополонених.

 "Останнім часом ISW спостерігає збільшення кількості страт українських військовополонених російськими військами по всьому театру бойових дій, а російські командири, ймовірно, потурають, заохочують або безпосередньо віддають накази про страту українських військовополонених", - йдеться у звіті.

Аналітики додали, що продовжують відстежувати відеозаписи та повідомлення про страти українських військовополонених російськими військовослужбовцями та спостерігають ширшу тенденцію російських зловживань проти українських військовополонених на різних ділянках фронту, які допускаються, якщо не прямо схвалюються, окремими російськими командирами.

"Багато російських блогерів не лише виправдовували, але й святкували страту російських військовополонених у Курській області, стверджуючи, що страти були заслуженими або що такі страти – звичайний аспект війни", - пишуть в ISW.

Водночас багато з цих російських мілблогерів мають дуже багато підписників і пов'язані з кремлем, що дає їм відчуття влади у встановленні та зміцненні прийнятих культурних норм у російській ультранаціоналістичній спільноті.

"Російські мілблогери часто прославляють російські звірства і жорстокість в Україні з початку повномасштабного вторгнення, і це прославляння підкреслює ширшу культуру, яка, ймовірно, заохочує систематичні страти українських військовополонених", - резюмували аналітики.