В Україні протягом трьох місяців припинили роботу майже 500 інтернет-операторів

Протягом серпня-жовтня 2024 року 487 операторів інтернет-звʼязку подали заяви у НКЕК про виключення з реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж.

Про це повідомив голова підкомітету Верховної Ради із кібербезпеки Олександр Федієнко з посиланням на відповідь НКЕК на його депутатський запит.

Довідка: НКЕК - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку.

"Мені стало цікаво, скільки субʼєктів які надавали послуги доступу до мережі Інтернет припинять свою роботу. Тому звернувся до НКЕК надати статистику. Про що мова? НКЕК це регулятор який займається саме питаннями провайдерів, та веде відповідний реестр таких субʼєктів. Отримана відповідь мене не просто приголомшила! Вона мене шокувала", - заявив Федієнко.  

 

Як повідомляє Судово-юридична газета,  з 1 жовтня провайдери інтернету, які перебувають на спрощеній системі оподаткування – зареєстровані як фізособи-підприємці (ФОП), мають перейти на загальну систему. Як повідомляється, таким чином податкова має намір отримати додаткові надходження до бюджету у розмірі 3-4 млрд грн на рік.

Представники інтернет-провайдерів, більшість із яких працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП), висловили занепокоєння вимогою переходу на загальну систему оподаткування з 1 жовтня, пишуть на порталі ITsider. Вони вважають, що ці зміни можуть призвести до зникнення дрібних компаній, особливо в сільській місцевості, та до подальшої монополізації ринку великими гравцями.