Канада частково закрила "діру" у держбюджеті України і надіслала $300 млн

Канада частково закрила "діру" у держбюджеті України і надіслала $300 млн

Україна отримала від Канади майже $300 млн (400 млн канадських доларів) фінансування на пільгових умовах, кошти вже надійшли до державного бюджету.

Про це повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

"Від початку повномасштабної війни отримали від канадських партнерів $5,4 млрд прямої бюджетної підтримки. Це важливий внесок у нашу стійкість. З цих коштів фінансуємо резервні бюджетні видатки, і таким чином виконуємо зобов'язання держави перед громадянами", - зазначив він.

Нагадаємо, у липні міністр фінансів Сергій Марченко повідомляв, що дефіцит бюджету України становить 500 млрд гривень (12 млрд доларів). Найбільше грошей потрібно для забезпечення Сил оборони, зокрема, для виплат зарплат військовим. 

Він поясняв, що "діра" у 500 млрд гривень виникла у зв'язку з тим, що на початку року уряд був змушений перекидати кошти з грошового забезпечення військових на закупівлю озброєння. Це було викликано затримкою фінансування з боку США, де довго не могли прийняти новий оборонний бюджет з урахуванням потреб України.

У вересні Шмигаль, пояснюючи нестачу 500 млрд у бюджеті казав, що Україна розраховувала завершити війну до кінця літа 2024 року, при цбому він послався на прогноз МВФ про цей термін завершення війни. "Відповідно, в бюджеті були заплановані військові витрати ось такими, які вони зараз є", - казав Шмигаль.

Саме через нестачу 500 млрд грн Рада підвищила податки "заднім числом", зміни діятимуть з 1 жовтня.