Президент Литви вважає, що зараз найгірший момент для початку переговорів між Україною та рф

Президент Литви вважає, що зараз найгірший момент для початку переговорів між Україною та рф

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що зараз найневдаліший момент для початку переговорів між Україною та росією, тому що Москва відчуває, що перемагає.

Про це Науседа сказав у Брюсселі перед засіданням Європейської ради, повідомляє BBC.

"Зараз він [путін] думає, що здобуває гору і заганяє Україну в кут. Це найгірший момент для початку переговорів, тому що він відчуває, що росія є сильнішою стороною", — сказав Науседа.

У Литві у вихідні пройшов перший тур виборів до Сейму, на якому найкращі результати показала опозиція — соціал-демократи набрали понад 19% голосів виборців, що може означати першу реальну зміну влади у балтійському регіоні з початку повномасштабного вторгнення росії до України. Другий тур пройде 27 жовтня.

Але лідер соціал-демократів Вілія Блінкевичюте вже заявила, що зовнішня політика Литви не зміниться, а допомога Україні залишиться пріоритетом для влади.

Нагадаємо, США хочуть переконатися, що президент України Володимир Зеленський перебуває в найкращій позиції для проведення мирних переговорів з рф.

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький ще у травні в інтерв'ю The Economist казав, що російська армія не є такою, якою була в 2022 році, зараз вона діє як "єдине тіло, з чітким планом і під єдиним командуванням". А в України немає можливості виграти війну на полі бою.

16 жовтня канцлер Німеччини Олаф Шольц у заяві до Бундестагу наголосив на готовності говорити з президентом росії володимиром путіним про справедливий мир в Україні.