Якщо росія припинить удари по енергооб’єктах, це може призвести до мирних переговорів, - Зеленський

Якщо росія припинить удари по енергооб’єктах, це може призвести до мирних переговорів, - Зеленський

Взаємне припинення ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури може стати першим кроком на шляху до завершення гарячої фази російсько-української війни та початку переговорів між країнами.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє Financial Times.

Він зазначив, що це не гарантує припинення бойових дій, проте ухвалення політичних рішень веде до завершення гарячої стадії.

"Ось вам живий приклад. Ми вирішили на першому Саміті, що може бути рішення щодо енергобезпеки. Так? Іншими словами: ми не атакуємо їх енергетику, вони не атакують нашу енергетику. Чи це веде до завершення гарячої стадії? Вважаю, так", - сказав Зеленський.

Він додав, що припинення ударів по енергетиці призведе до "зменшення градусу", так само як і припинення російських ударів по зерновому коридору, українським портам та суднам.

"Якщо ми говоримо про вільне судноплавство, те рішення, яке може бути на Саміті, - по цивільних кораблях ніхто не має права бити і не можна блокувати моря, передусім Чорне море, в нашому випадку. Але це не значить, що вони не будуть застосовувати, наприклад, дрони по якихось наших військових цілях, а ми не будемо атакувати їхні військові ціл", - додав Зеленський.

Нагадаємо, заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів Андрій Закревський заявляв, що складна ситуація в енергетиці України може тривати ще 2 роки.

Внаслідок семи останніх російських атак на об’єкти енергетики Україна втратила близько 9 гігават генеруючих потужностей. Це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців.