Перший для Луганщини Центр ветеранського розвитку діятиме на базі ЛНУ

Перший для Луганщини Центр ветеранського розвитку діятиме на базі ЛНУ

У Лубнах на базі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка відкрили перший для Луганщини Центр ветеранського розвитку.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

“Центр є важливою складником у процесі формування і реалізації державної політики у сфері професійної адаптації й зайнятості ветеранів війни, зокрема – підготовки та перепідготовки, необхідної психологічної, соціальної, юридичної та іншої допомоги в межах реінтеграції від військової служби до цивільного життя”, – зазначив очільник Луганщини Артем Лисогор, який долучився до відкриття закладу.

Як розповіла ректорка ЛНУ Олена Караман, університет співпрацює з Лубенським обласним шпиталем для ветеранів війни, надаючи соціальні, освітні, психологічні та реабілітаційні послуги пораненим учасникам бойових дій.

За її словами, у виші створили усі необхідні умови для діяльності Центру:

  • підготовки та навчання фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб;
  • надання другої вищої освіти за окремими програмами та професійно-технічної освіти;
  • забезпечення соціально-психологічного супроводу та правової допомоги ветеранам війни та членам їхніх сімей.

“Досвід університету є унікальним для України, адже реабілітацією ветеранів тут займаються з 2014 року. Він має значний попит на загальнодержавному рівні: наразі в Україні 1,4 млн ветеранів, з яких 25 тисяч – з Луганщини. Після закінчення війни загальна їхня кількість зросте до п’яти мільйонів. Тож до підтримки вишу долучиться й Міністерство у справах ветеранів – відповідний меморандум про співробітництво вже укладено”, - зауважили в обласній адміністрації.

Також повідомляється, що команда від ЛНУ у березні поточного року пройшла міжнародне стажування на базі університетів Варшави та Центру ветерана закордонних місій Міністерства оборони Польщі, результатом якого стало створення нової освітньої програми для військовослужбовців та ветеранів війни.

Нагадаємо, Лисичанський ЦНАП запровадив новий сервіс для ветеранів.