Гастрономічна традиція з Сіверськодонецької громади тепер у списку обласної нематеріальної спадщини

Гастрономічна традиція з Сіверськодонецької громади тепер у списку обласної нематеріальної спадщини

Традицію приготування Щедрищанськго капусняка включили до обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганщини.

Про це повідомляє Сєвєродонецька МВА.

Подання відділу культури Сєвєродонецької МВА про включення до обласного реєстру «Традицію приготування Щедрищанського капусняка» розглянули на засіданні обласної комісії з формування переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Луганської області.

«Традиція приготування Щедрищанського капусняка є локальною гастрономічною практикою, що виникла та сформувалася у середовищі мешканців кварталу Щедрищеве міста Сіверськодонецьк. Елемент побутує як форма кулінарної спадщини, що поєднує харчову функцію з глибоким символічним і соціокультурним значенням. Приготування капусняка стало характерною частиною ритуальної та святкової кулінарії, зокрема у межах родинних і громадських зібрань, що забезпечують тяглість традицій між поколіннями», - йдеться у повідомленні.

Більше про щедрищанський капусняк можна прочитати за посиланням

Нагадаємо, обряди Луганщини внесли у Нацперелік елементів нематеріальної культурної спадщини.