У ДФС обговорили особливості оподаткування підприємств легкої промисловості

У прес-службі Державної фіскальної служби України повідомили про те, що проблемні питання підприємств легкої промисловості та шляхи їх вирішення розглядалися під час робочої зустрічі фахівців ДФС та представників Асоціації підприємств легкої промисловості «Укрлегпром».
Одним з основних питань, яке цікавило представників бізнесу, було відшкодування податку на додану вартість. Так, за інформацією ДФС, протягом 2016 року (станом на 1 липня) підприємствам цього сектору економіки відшкодовано 221,4 млн. грн. ПДВ при задекларованих до відшкодування сумах на поточний рахунок 263,4 млн. грн.. За весь минулий рік підприємства легпрому отримали 401,5 млн. грн.. ПДВ при задекларованих 406,2 млн. гривень.
Під час зустрічі бізнес також наголошував на необхідності використання касових апаратів всіма учасниками ринку, у тому числі платниками, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, оскільки нинішня ситуація створює нерівні конкурентні умови для роботи. Більше того це, на їх думку, дозволить контролювати доходи спрощенців, щоб вони не перевищували встановлений розмір.
Пропозиції бізнесу були підтримані фахівцями ДФС. За словами заступника директора департаменту аудиту ДФС Ірини Удачиної, всі, хто здійснює операції за готівку, мають використовувати касові апарати – такою є позиція фіскальної служби. Враховуючи побажання бізнесу, ДФС у своїх напрацюваннях до зміни податкового законодавства пропонувала запровадження такої норми.
«Це потрібно, щоб весь бізнес був в єдиних умовах, щоб ми дійсно мали інформацію про реальний виторг і про ті товари, які в нас реалізуються на ринку. Однак до закону була внесена поправка, що для тих, хто перебуває на спрощеній системі оподаткування другої та третьої групи при обороті до 1 млн. грн. РРО не застосовується»,– підкреслила Ірина Удачина.
Учасники зустрічі також розглянули питання трансфертного ціноутворення, зокрема, застосування штрафних санкцій за ненадання звітності про контрольовані операції; відстрочення сплати податків для підприємств у разі затримки їх обігових коштів на рахунках неплатоспроможних банків до моменту кінцевого розрахунку банку з підприємством; оподаткування податком на додану вартість імпортованого технологічного обладнання, яке не виробляється в Україні і яке підприємство ввозить для власних потреб тощо.
Активне обговорення також викликало питання визначення митної вартості товарів. Під час дискусії було вирішено, що у рамках меморандуму про співпрацю, який діє між ДФС та Асоціацією, представники легпрому надаватимуть узагальнену інформацію по деяким видам товару українським митницям. Першими у цьому списку будуть готовий одяг та взуття.
На завершення зустрічі учасники домовилися про подальшу співпрацю у напрямі напрацювання змін до податкового та митного законодавства та конструктивного діалогу для вирішення спірних питань.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку