Сєвєродонецький політехнічний фаховий коледж: рік роботи у Дніпрі та майбутні плани

Сєвєродонецький політехнічний фаховий коледж: рік роботи у Дніпрі та майбутні плани

Майже рік тому Сєвєродонецький політехнічний фаховий коледж евакуювався до Дніпра. Його прийняв ДНУ ім. Олеся Гончара. За наказом Міністерства освіти та науки коледж знаходитиметься там до закінчення військових дій.

“Сєвєродонецьк онлайн” поспілкувався з керівництвом закладу та дізнався, що змінилося за рік, як наразі працює коледж та чи планує повертатися до рідного міста після деокупації.

Локація – Дніпро

Заступник директора сєвєродонецького коледжу Євген Кузьменко розповів, що наказом міністра освіти Сергія Шкарлета для закладу визначили локацію до закінчення військових дій – ДНУ ім. Олеся Гончара у Дніпрі.

“Ми вдячні цій установі за те, що виділили нам і приміщення, і гуртожитки”, – каже Євген.

Він зазначає, що завдяки чіткій організації керівника коледжу Євгенія Жученко у Дніпрі зібрали колектив, який роз’їхався від війни у різні куточки України. Вдалося також евакуювати тих, хто ховався від обстрілів у підвалах у Сєвєродонецьку.

Євген також зазначив, що коледж приїхав до Дніпра майже без офісної техніки, пізніше колектив за свої кошти купив два ноутбуки. Потім сєвєродончанам допомагали та дарували техніку різні організації: освітяни, представники влади тощо. Крім того, фаховий коледж відвідував міністр освіти та запевнив у подальшій підтримці.

“Слід зазначити, що держава та міністерство нас не покинуло, побачивши потенціал: ми не розпалися, не розбіглися, ворогові не здалися”, – каже Євген.

Заступник директора поділився, що СНУ ім. В. Даля, якому підпорядкований коледж, релокувався до Києва, проте не наполягав на переїзді політехнічного коледжу: “Їм також дякую, що не тягнули нас за собою. Вони бачили, що ми вже організували роботу досить успішно. Це при тому, що вони залежать від нас буквально, адже близько 80% наших випускників стають їхніми абітурієнтами”.

Загалом, за словами Євгена, період становлення коледжу у Дніпрі продовжувався близько пів року. Тоді ще не зовсім було зрозуміло, чи вийде у закладу повноцінно відновити роботу на новому місці, чи ні.

Колектив

Коледж зберіг 80-85% колективу. З “втрат”: чотири людини залишилися на захопленій території та співпрацюють там з окупованою владою.

У Дніпрі знаходяться близько 20 викладачів, решта працює онлайн. Євген підкреслює, що весь колектив завжди знаходиться на зв'язку, щомісяця відбуваються педагогічні ради, на яких координують зусилля.

“Деякі викладачі працюють у Польщі, Нідерландах, Норвегії, Ізраїлі. Але вони постійно виходять на зум-конференції зі студентами, наше керівництво контролює, щоб це була справді якісна освіта”, – розповів Євген.

Студенти

Заступник директора Сєвєродонецького політехнічного фахового коледжу підкреслює, що викладачі закладу пишаються своїми студентами: “Наші студенти – і у ЗСУ, і волонтери, і координатори заходів, нам є, чим пишатися”.

Зокрема, він поділився подробицями історії студента Михайла Стародинова, який займався волонтерством та отримав поранення у Сєвєродонецьку під час активних бойових дій.

“Він закінчив лікування, ми як могли допомагали, зараз він повернувся до України та знаходиться в Івано-Франківську з батьками. Михайло продовжує навчання, він уже на третьому курсі. Хлопець старається, він молодець, попри те, що має певний ступінь інвалідності, тому що поранення було важким”, – розповів Євген.

Нагадаємо, 17-річний Михайло Стародинов із Сєвєродонецька допомагав українським військовим та місцевим жителям – розвозив гуманітарну допомогу. На початку квітня волонтерська машина потрапила під обстріл російських “Градів”. Михайло отримав поранення та переніс кілька операцій. 

Євген Кузьменко також розповів, що студенти коледжу цього року окрім СНУ ім. В. Даля хочуть продовжити навчання у дніпровських університетах.

“Наприклад, у нас є меморандум про співпрацю з Дніпровським університетом митної справи та права, вони хочуть брати наших студентів одразу на другий курс. Три наших студенти йдуть туди на політологію з можливістю проходити практику за кордоном. Там забезпечують і бюджет, і практику у Бельгії”, – каже Євген.

Як живе коледж зараз

Наразі у закладі навчається близько 450 студентів, навчання відбувається в онлайн-форматі. Минулого року набір становив 86 осіб. Як зазначає Євген, це дуже добре, адже у мирні часи набирали близько 120 людей.

“Ми прагнемо змішаної освіти. У нас є й аудиторії, і викладачі, які можуть вести офлайн заняття. Але через те, що сама ситуація в Дніпрі не дозволяє цього робити, ми використовуємо всі наявні інструменти для онлайн навчання. Як тільки стане спокійніше й зменшиться кількість обстрілів, робитимемо змішане навчання. До того ж ми маємо гуртожитки, де студенти можуть жити”, – розповів він.

Плани на цей навчальний рік

Цього року планують набрати близько ста студентів на бюджетні місця: “Це, звичайно, багато, але ми замахнулися і будемо їх замовляти. Ми хочемо прийняти луганчан, які навіть залишилися на окупованій території за умови, що є хоч якийсь зв'язок і є можливість надіслати нам документи та скласти іспити у формі співбесіди. Це ми робимо з надією на те, що коли повернемося до Сєвєродонецька, вони будуть повноцінними студентами та з освіти онлайн ми перейдемо на освіту офлайн до спеціалізованих класів”.

Вступна кампанія

Вступна кампанія у коледжі розпочнеться з 3 липня, коли учні отримають документи про закінчення 9-11 класів або атестат про закінчення училища.

Євген зазначає, що зараз до абітурієнтів дуже лояльне ставлення: щоб зареєструватися на вступ, потрібно пів години та близько години на співбесіду. При вступі студенти складають математику та українську мову. Документи можна не везти, а відправити в електронному вигляді.

Співробітники коледжу перевірять їхню достовірність через єдину базу даних.

Зарахування відбувається онлайн, людині не обов'язково їхати до Дніпра.

“Якщо людина має бажання вчитися, то ми допомагатимемо при вступі”, – підкреслює заступник директора коледжу.

Бонуси для переселенців

Для абітурієнтів зараз є великий плюс: міністерство освіти для луганчан дає бюджетні місця поки що у необмеженій кількості. Трапляються також випадки, коли людина не пройшла конкурс на бюджет, а на контракт піти не може. Тоді Міністерство освіти та науки виділяє додаткові бюджетні місця, враховуючи неспроможність абітурієнта фінансово оплатити навчання, але при бажанні отримувати професію й бути корисним державі.

Приймальна комісія

Сєвєродонецькому політехнічному фаховому коледжу надали місце для приймальної комісії у гуманітарному хабі на вулиці Калнишевського у Дніпрі.

“Нам це зручно, адже туди приходять наші люди та бачать, що ми працюємо. А ми потребуємо студентів. Деякі люди, які вперше приходять у хаб і бачать нас, кажуть, що думали, що ми не існуємо. Згадують, що колись і самі, і їхні діти закінчували технікум”, – розповів Євген.

У хабі є не лише профорієнтаційна література, а й техніка для допомоги людям у реєстрації.

Інформаційна допомога

За словами Євгена, минулого року 46% їхніх студентів дізналися про те, що коледж знаходиться у Дніпрі, саме з повідомлення сайту “Сєвєродонецьк онлайн”. 

Він також говорить, що люди допомагають коледжу у розповсюдженні інформації, зокрема, про вступну кампанію, у соцмережах.

Колектив коледжу дякує за це всім небайдужим.

Оптимізм та бажання повернутися до Сєвєродонецька

Євген зазначає, що нині колектив коледжу сповнений оптимізму попри труднощі.

“Ми живемо у гуртожитках, десь просимо про допомогу у наданні аудиторій, техніки, десь просимо пільгове надрукувати рекламу, написати про нас у телеграм-каналах. І ми також живемо великим бажанням повернутися назад до Сєвєродонецька”, – каже заступник директора.

Розширення професій

Коледж у перспективі хоче додати ще декілька спеціальностей для навчання, наприклад, будівництво чи професії, пов'язані з комунікаціями, які будуть потрібні після повернення, коли відбудовуватимуть пошкоджену інфраструктуру.

“Ми хочемо попросити набрати кваліфікованих кадрів, взяти якусь базу, адже, безумовно, вивчати будівництво необхідно офлайн. Було б добре взяти якусь базу, укласти договір, щоби наші студенти після навчання проходили практику на дніпровській базі”, – поділився Євген.

Анастасія Брюханова