Вдосконалять роботу програму доступних кредитів для бізнесу на деокупованих територіях

Вдосконалять роботу програму доступних кредитів для бізнесу на деокупованих територіях

Програма доступних кредитів 5-7-9% має реально запрацювати для деокупованих територій.

Про це йшлося на  міжвідомчій нараді щодо реалізації державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», повідомляє сайт Мінреінтеграції. 

За ініціативи Мінреінтеграції держпрограма «Доступні кредити 5-7-9%» запрацювала також для підприємців із територій можливих бойових дій і деокупованих територій. Це має стимулювати економічне відродження та працевлаштування місцевих жителів і внутрішніх переселенців.

Так, з початку 2023 року банки видали бізнесу 10 тисяч кредитів на 36 млрд гривень, а від початку дії програми вже видано 63 тисячі кредитів на 203 млрд гривень.

Однак станом на сьогодні існує низка проблемних питань, які можуть гальмувати реалізацію цієї програми.

Зокрема:

  • затримка виплат компенсації банківським установам відсотків по кредитах від держави;
  • суб’єкти господарювання отримують відмову, оскільки території можливих бойових дій та деокуповані території входять до зони високого ступеня ризику;
  • відмова банків у кредитуванні через відсутність заставного майна у суб’єктів господарювання;
  • суб’єкти господарювання не можуть повноцінно здійснювати раніше взяті зобов’язання за діючими кредитними договорами, оскільки більшість суб’єктів господарювання через військову агресію та довготривалу тимчасову окупацію втратили доступ до своїх підприємств і не можуть повноцінно здійснювати діяльність та виконувати взяті раніше кредитні зобов’язання;
  • складність у наданні необхідних для кредитування документів, зокрема через їх знищення або втрату.

Під час наради Віцепремʼєр-міністр Ірина Верещук озвучила пропозиції щодо удосконалення програми:

  • зменшити відсоткову ставку для суб’єктів господарювання на деокупованих територіях і збільшити термін повернення кредитних коштів, отриманих у межах програми «Доступні кредити 5-7-9%»;
  • надавати кредити підприємствам, які мають заборгованість за раніше отриманими кредитами, а також скасувати заставу як умову кредитування.

За результатами наради сформували відповідні доручення щодо якнайшвидшого вдосконалення роботи Програми доступних кредитів для бізнесу на деокупованих територіях.

Нагадаємо, раніше керівник Луганської ОВА Артем Лисогор повідомив, що бізнес звертається до обласної влади з пропозиціями відновлення.