Рік тому окупанти зруйнували мечеть у Сєвєродонецьку

Рік тому окупанти зруйнували мечеть у Сєвєродонецьку

16 червня - річниця руйнування Ісламського культурного центру “Бісмілля” у Северодонецьку, де загинуло 25 людей.

Про це повідомив імам мусульман Сєвєродонецька та Луганської області Тимур Берідзе.

16 червня 2022 року о 9 ранку мечеть цілеспрямовано зруйнували російські військові.

“Був обстріл запалювальними касетами. На місці загинули 20 людей, які в той момент набирали у дворі воду. Деяких поховали поруч, на території кафе “Грузія”, яке також зруйноване разом з мечеттю. Все що я можу зараз зробити — це попросити розповсюдити цю інформацію. Нехай ці фотографії побачать в усьому світі. Путін — це обличчя твоє і твоєї країни, твого народу. Кадиров — це результат твого безбожжя, лицемірства та зрадництва віри”, – написав тоді Тимур у Facebook.

Так центр виглядав до обстрілів

За словами імама, кадирівці ще перебуваючи у Рубіжному знали про мечеть, але все одно відкрили по ній вогонь, а потім намагалися приховати свій злочин.

В інтерв’ю “Сєвєродонецьк онлайн” Тимур розповідав, що Центр знищили вже тоді, коли Сєвєродонецьк знаходився під окупацією.

“Залишалася нашою лише територія “Азоту”. Було вже зрозуміло, що за кілька днів українські військові покинуть і ту територію. Тобто жодної загрози центр для загарбників не ніс. На той момент не було причин бити по його будівлі. Російська сторона та сам Кадиров (маю змогу з ним спілкуватися) запевняли мене, що то була випадковість, але я знаю, що це - неправда. До того усі важливі об’єкти вже знищили: будівлю адміністрації, “Імпульсу”, Льодовий Палац. Якщо б це сталося ще тоді, то ще можна було б подумати. Але це сталося за майже остаточної окупації, тож такої “необхідності” не було.

Те, що залишилося від центру після російської атаки

Нагадаємо, ісламський культурний центр “Бісмілля” відкрили у Сєвєродонецьку 30 вересня 2019 року. Це була найсхідніша мечеть України. Тут одночасно могли молитися понад 100 мусульман Луганщини.

Також зазначимо, що ЮНЕСКО внесла Ісламський культурний центр "Бісмілля" у Сєвєродонецьку до переліку пошкоджених культурних пам'яток в Україні.