Впроваджують стандарти рф та прославляють ворога: 10 років тюрми загрожує освітянкам з Луганщини

Впроваджують стандарти рф та прославляють ворога: 10 років тюрми загрожує освітянкам з Луганщини

СБУ задокументувала діяльність двох колаборанток – керівниць відділів освіти в «адміністраціях» окупованих Лисичанська та Хрустального. Їм повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк

За даними слідства, «виконувачка обов’язків начальника відділу освіти адміністрації Лисичанська» отримала нинішню посаду влітку 2022 року. Раніше вона працювала заступником начальника відділу освіти Лисичанської міської ради, однак перейшла на бік ворога та отримала від окупантів «підвищення».

Друга колаборантка - колишня вчителька математики з Хрустального (Красний Луч), яка при окупантах працює в міському «відділі освіти». На початку 2023 року її призначили начальником цього підрозділу окупаційної адміністрації.

Чиновниці впроваджують у школах російські освітні стандарти, навчальні плани та програми, отримують із рф підручники й навчальні посібники, організовують для педагогів відповідні навчання для «підвищення кваліфікації».

У школах ведуть пропаганду, спрямовану на возвеличення країни-агресора, глорифікацію «спецоперації» та збудження ненависті до України.

Зокрема, у рамках російського проєкту «Парта героя» у школах окупованого Хрустального під керівництвом начальника відділу освіти створюють пропагандистські інсталяції на честь бойовиків окупаційної армії.

Чиновницям повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Їм загрожує до 10 років ув’язнення та конфіскація майна.

Досудове розслідування проводять слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, за колабораціонізм судитимуть двох ексслужбовців ДСНС Луганщини/