Мирний саміт щодо України в Саудівській Аравії не приніс жодних конкретних кроків, — Bloomberg

Учасники мирного саміту в Саудівській Аравії. Фото: Андрій Єрмак/Telegram

Мирний план, представлений Україною та її більш ніж 40 країнами-союзниками в Саудівській Аравії, не приніс жодних конкретних кроків, щоб зупинити війну чи скасувати окупацію української території.

Про це пише Bloomberg.

Джерела видання зазначають, що найбільш відчутним результатом зустрічей став план створення робочих груп за різними пунктами "формули миру" президента України Володимира Зеленського, який складається з 10 пунктів.

"План стосується різних сфер, включаючи постачання продовольства та ядерну безпеку", - зазначають джерела.

Водночас голова Офісу президента Андрій Єрмак високо оцінив консультації. Представники Китаю дотримувалися закликів до припинення вогню як передвісника мирних переговорів, а французькі делегати назвали ці заклики неприйнятним, оскільки це фактично заморозить війну і окупацію, яку здійснила Росія.

"У нас були дуже продуктивні консультації щодо ключових принципів, на яких має будуватися справедливий і міцний мир", - сказав Єрмак у коментарі на сайті Офісу президента. "Були різні точки зору, але всі присутні заявили про відданість принципам ООН, міжнародному праву та повазі до суверенітету та територіальної цілісності".

Україна та її союзники в США та Європі сподіваються, що зустрічі допоможуть донести їхні повідомлення до великих глобальних гравців, таких як Бразилія, Південна Африка, Китай та Індія, протистоячи наративам з Росії.

Нагадаємо, протягом 5-6 серпня в Саудівський Аравії відбулися переговори між 40 країнами, включаючи США, Китай та Індію, щодо припинення війни в Україні і пошуку мирних рішень. 

Серед учасників також була Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія на саміт не запрошена.

Мирний саміт щодо України в Саудівській Аравії закінчився без підсумкового комюніке.