США тримає в секреті подробиці переговорів з Китаєм про війну в Україні на саміті у Саудівській Аравії

США тримає у секреті подробиці переговорів з Китаєм про війну в Україні на саміті у Саудівській Аравії

Державний департамент США заявив про результативність участі Китаю в переговорах у Саудівській Аравії щодо мирного плану України, однак деталі переговорів з КНР не розголошуються.

Речник Держдепартаменту Метью Міллер заявив, що не говоритиме про деталі зустрічі, брифінг Міллера опубліковано на каналі Держдепу в YouTube.

Він додав, що зі спеціальним представником Китаю з питань Євразії Лі Хуеєм на переговорах у Саудівській Аравії зустрілися радник із національної безпеки США Джейк Салліван і заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд.

"Це була коротка окрема зустріч", - зазначив Міллер.

"Я не говоритиму про деталі зустрічі, ... але ми думаємо, що це було продуктивно, що вони взяли участь. Ми давно казали, що для Китаю продуктивно відіграти роль для завершення війни в Україні, якщо він матиме бажання відіграти роль, яка б поважала територіальну цілісність України і її суверенітет», – додав він.

Нагадаємо, протягом 5-6 серпня в Саудівський Аравії відбулися переговори між 40 країнами, включаючи США, Китай та Індію, щодо припинення війни в Україні і пошуку мирних рішень.

Серед учасників також була Індонезія, Єгипет, Мексика, Бразилія, Чилі й Замбія. Росія на саміт не запрошена. Мирний саміт щодо України в Саудівській Аравії закінчився без підсумкового комюніке.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило про позитивну роль КНР на мирному саміті в Саудівській Аравії щодо пошуку припинення "кризи" в Україні.

Міністр закордонних справ Китаю Ван І після саміту сказав своєму російському колезі Сергію Лаврову, що Пекін залишається "неупередженим" щодо війни в Україні.