Західні партнери України вже більш "тверезо" оцінюють здатність ЗСУ звільнити території, – CNN

Західні партнери України більше "тверезо" оцінюють здатність ЗСУ звільнити території України, – CNN

За кілька тижнів після довгоочікуваного контрнаступу України західні офіційні особи висловлюють дедалі більш "тверезі" оцінки щодо здатності українських військ деокупувати значну територію України.

Про це пише CNN з посиланням на чотирьох високопоставлених чиновників США та західних партнерів України, ознайомлених з останніми даними розвідки.

"Протягом наступних кількох тижнів вони ще подивляться, чи є шанс досягти певного прогресу. Але дійсно досягти прогресу, який би змінив баланс цього конфлікту, я вважаю, що це вкрай малоймовірно", – сказав високопоставлений західний дипломат.

"Наші чиновники протверезіють. Це найважчий час війни", – сказав конгресмен Майк Квіглі, демократ від штату Іллінойс, який нещодавно повернувся з зустрічей у Європі з командуванням США, які тренували українських військових. 

У статті зазначається, що основним викликом для українських сил є тривалі труднощі з проривом багатошарових російських оборонних ліній у східній і південній частинах України, які позначені десятками тисяч мін і широкою мережею окопів.

"Росіяни мають низку оборонних рубежів, і українці насправді не пройшли через першу лінію", — сказав високопоставлений західний дипломат. "Навіть якщо вони продовжуватимуть боротьбу протягом наступних кількох тижнів, якщо вони не зможуть зробити більше проривів протягом останніх семи-восьми тижнів, яка ймовірність того, що вони раптом, з більш вичерпаними силами, зроблять їх? Тому що умови дуже важкі".

Високопоставлений американський чиновник сказав, що США визнають труднощі, з якими стикаються українські сили, хоча зберігають надію на відновлення прогресу.

"Ми всі визнаємо, що це відбувається важче та повільніше, ніж будь-кому хотілося б, включно з українцями, але ми все ще віримо, що є час і простір, щоб вони змогли досягти прогресу", — сказав цей чиновник.

Численні офіційні особи заявили CNN, що наближення осені, коли очікується погіршення погодних умов і бойових умов, дає українським силам обмежене вікно для просування вперед.

Крім того, західні офіційні особи кажуть, що повільний прогрес виявив труднощі перетворення українських сил на об’єднані механізовані бойові підрозділи, іноді лише з підготовкою у вісім тижнів на західних танках та інших нових системах озброєння.

"Відсутність прогресу на місцях є однією з причин, чому українські сили частіше завдають ударів на російській території, щоб спробувати продемонструвати вразливість росії",- сказав високопоставлений військовий чиновник США.

Деякі офіційні особи побоюються, що збільшення розриву між очікуваннями та результатами наступу спровокує "гру в звинувачення" між українськими офіційними особами та їхніми західними союзниками.

"Проблема, звичайно, полягає в перспективі гри в звинувачення, щоб українці потім не звинуватили нас", — сказав високопоставлений західний дипломат.

Нагадаємо, 7 серпня головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний заявив голові Об'єднаного комітету начальників штабів США генералу Марку Міллі, що українські війська крок за кроком створюють умови для просування вперед. Залужний додав, що сказав Міллі про стійкість оборони України.

Також нагадаємо, що ЗСУ ведуть наступ фактично без підтримки авіації, оскільки мають на озброєнні тільки застарілі радянські літаки.

Залужний у червні в інтерв’ю The Washington Post наголошував, що для того, аби український контрнаступ просувався швидше, потрібні винищувачі F-16.

Він заявляв, що його дратують коментарі про те, що контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікувалося, оскільки українські війська просуваються щодня, навіть якщо це лише 500 метрів.