Судитимуть окупаційну директорку сєвєродонецької школи. 6 освітянам повідомили про підозру

Судитимуть окупаційну директорку сєвєродонецької школи. 6 освітянам повідомили про підозру

За процесуального керівництва прокурорів Старобільської, Сєвєродонецької та Щастинської окружних прокуратур Луганської області шістьом освітянам заочно повідомили про підозру у колабораційній діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України), ще одну - судитимуть.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрювані, колишні освітяни Луганщини, у 2022 році підтримали агресію рф проти України та пішли на співпрацю з окупантами.

Погодилися працювати на державу-агресора ексдиректорки Микільського закладу загальної середньої освіти у Міловській селищній раді та Михайлюківської гімназії Новоайдарської селищної ради. Вони очолили створені на тимчасово окупованій території «Микільську середню школу» та «Михайлюківську основну школу».

Також директорські посади при окупаційній владі обійняли колишні вчителі фізики Рубіжанської спеціалізованої школи № 2, математики школи з Новолимарівки та інклюзивного навчання гімназії з Верхньопокровки. Вони стали керівниками у «Рубіжанській середній школі № 2», «Новолимарівській середній школі» та «Верхньопокровській основній школі».

Ще один підозрюваний – «директор Новорозсошанської середньої школи». До повномасштабного вторгнення рф він працював продавцем в магазині, раніше притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжку.

Підозрювані впроваджували в навчальний процес підконтрольних їм закладів критерії та стандарти освіти, регламентовані нормами та вимогами законодавства держави-агресора. Оновили програму викладання з використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-бальну.

Ці «педагоги» заперечують право України на власну мову, культуру, історію та традиції.

Стосовно ще однієї освітянки – «директора Сєвєродонецької середньої школи № 12» – обвинувальний акт скерували до суду.

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, оперативний супровід в одному провадженні ‒ співробітники Управління карного розшуку ГУ Нацполіції в Луганській області. 

Нагадаємо, очільникам окупаційних «міграційної служби» та «митниці» на Луганщині загрожує до 15 років тюрми.