Cєвєродонецький фотограф відкрив виставку своїх світлин у Франції

Cєвєродонецький фотограф відкрив виставку своїх світлин у Франції

За підтримки IGLISE PROTESTANTE UNIE DE FRANCE BERGERAC сєвєродонецький фотограф Вячеслав Непран відкрив у французькому місті Бержерак виставку своїх світлин. Вона розповість містянам та гостям Бержерака про життя Луганщини до та під час війни. З жовтня виставку відкриють вже стаціонарно в іншому приміщенні.

Про мрію, що збулася, відбір світлин для виставки та майбутні плани Вячеслав розповів «Сєвєродонецьк онлайн».

У травні в інтерв’ю нашому виданню Вячеслав розповів про свою мрію – зробити виставку своїх фотографій у Франції.

«Були б в Україні, вже б зробив виставку про Луганщину, яка вона красива та різноманітна. Не полишає думка зробити це тут. Треба знайти людину, яка може домовитися з мерією. Не хочеться робити це на кілька годин. Хоча б на місяць. Зараз починається туристичний сезон. Європейці могли б побачити, якою була наша квітуча Луганщина», - тоді ділився він.

Вячеслав Непран

Вячеслав Непран

Сьогодні він підтверджує – все збулося.

«Мрія збулася, відкрили як раз у туристичний сезон. Щоб якомога більше людей змогли подивитися», - каже Вячеслав.

Світлини з виставки

Світлини з виставки 

Виставка поки працює в офісі IGLISE PROTESTANTE UNIE DE FRANCE BERGERAC.

«Світлини наклеєні на склі вікон. Вони виходять на жваву вулицю, де багато туристів. Як раз мені дуже хотілось це зробити, коли на західному півдні туристичний сезон. До жовтня ми тут», - розповів фотограф.

В організації є своє приміщення протестантської церкви у центрі міста. Наразі там у стаціонарному режимі працює інша виставка. А з жовтня роботи Вячеслава перемістять туди на постійній основі.

Світлини з виставки

Світлини з виставки 

Організація за свій кошт виготовила два примірники фотографій, навіть з запасом – раптом комусь захочеться придбати фото. На осінь теж є плани зробити світлини на продаж.

«Коли переїдемо, є задум, що я буду присутній там, буду розповідати та показувати світлини», - пояснює фотограф.

Світлини з виставки

Світлина з виставки 

Виставка, за його словами, складається з 2 частин.

«Луганщина. Перша частина – до війни, до 2014 року. Я звертаю увагу на те, що війна почалася не у 2022 році, а набагато раніше. Друга частина – війна. Є і 2014 року фото, і 2022 року. Загалом приблизно 40 фото. У мене був задум розповісти про життя Луганщини. Основні напрямки. Вугільна промисловість, сільське господарство, заходи. Фольклор, костюми. Показав Сєвєродонецьк, Лисичанськ, їхні панорами, індустріальність. Шахти. Збір врожаю», - розповідає Вячеслав.

Світлини з виставки

Світлини з виставки

Світлини з виставки 

Він планує розкидати по місцевих групах інформацію про виставку. Щоб люди знали про подію.

«Мені б хотілося, щоб українці у Бержераці прийшли та привели своїх друзів, французів», - каже він.

Світлини з виставки

Світлина з виставки 

Вячеслав вважає, що треба завжди мріяти. І в нього вже є нові бажання.

«Ця мрія більшою мірою збулася. Коли ми робили виставку, керівниця попросила в офісі повісити мої фото з квітами. Вона обрала 5-6 фото, хоче вставити рамку й повісити на стіну. У мене мрія тепер зробити класні фотографії у рамках, які можна вішати на стіни в офісах, вдома. Щоб люди могли придбати. Я почав таким займатися ще вдома, у Сєвєродонецьку. Робив фото на холсті. Тепер хочу цю мрію втілити у Франції», - розповідає фотограф.

Непран квіти

Непран квіти

Світлини Вячеслава

Водночас він ділиться спостереженнями, що відношення до світлин у Франції інше.

«У нас дуже намагаються мати фото професійні, часто у студії. А у них це дуже просто. Вони постановочного не люблять. Я був на деяких заходах. Наприклад, випускний бал чи День взяття Бастилії. Всі користуються телефоном, фотоапаратів дуже мало. Що зняли собі – фото або відео – тим й задоволені. Простіше ставлення. Я ось жалкую, що у мене не залишилось фото дитинства, світлин пращурів. А у Франції такі світлини висять на стінах», - розповів він.