ООН залучить $268 млн для підтримки України взимку: частина коштів піде переселенцям

ООН залучить $268 млн для підтримки України взимку: частина коштів піде переселенцям

ООН разом із партнерами запустила ініціативу, яка закликає виділити $268 млн, щоб мати можливість підтримати понад 1,3 мільйона людей в Україні конкретною допомогою взимку.

Про це заявив прессекретар Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік.

Він нагадав, що війна серйозно пошкодила будинки, енергетичну, водопровідну та газову інфраструктуру, поставивши мільйони людей під надзвичайний ризик під час холодної пори року, яка в Україні зазвичай починається в жовтні й триває до березня.

"Температура може опускатися до -30°C. На цю зиму ми з нашими партнерами в першу чергу будемо проводити аварійні ремонти будинків у прифронтових населених пунктах. Також надамо одяг, опалювальні прилади та інші зимові речі", - зазначив Дюжаррік.

Він наголосив, що ООН надасть пріоритет ремонтам у центрах переміщення та фінансовій допомозі переміщеним особам, щоб вони могли сплачувати орендну плату чи комунальні рахунки. З ремонтом також допоможуть благодійні організації, щоб забезпечити роботу міських тепломереж.

Минулої зими гуманітарні організації охопили 2,2 мільйона людей подібними послугами та роздали понад 4000 генераторів під час серйозної енергетичної кризи.

Нагадаємо, у Чехії уряд посилив вимоги для українських біженців щодо отримання фінансової допомоги, це забезпечило значну економію для чеської держави. Витрати зменшилися більш ніж на третину.