Київський суд виніс вирок колишній “заступниці міністра освіти та науки лнр”

Київський суд виніс вирок колишній “заступниці міністра освіти та науки лнр”

За публічного обвинувачення прокурорів Офісу Генерального прокурора засудили колишню «заступницю міністра освіти та науки лнр». Її визнали винною у сприянні діяльності терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України).

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора України.

Шевченківський районний суд Києва призначив покарання посадовиці окупаційного «уряду»: 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори довели, що засуджена у 2018-2021 роках забезпечувала інтеграцію системи освіти та науки на тимчасово окупованих територіях Луганської області в освітній простір рф.Поширювала та впроваджувала ідеологію з деукраїнізації навчальних закладів самопроголошеної«лнр».

На виконання доручень окупаційної адміністрації держави-агресора вона реалізувала програму заходів в рамках проведення інтеграційної політики з росією.

Одним з пунктів стало створення в освітніх закладах кадетських класів за прикладом рф. Мета їх відкриття – «патріотичне виховання», підготовка неповнолітніх до «служіння вітчизні», навчання військовій справі. Засуджена особисто контролювала організацію підготовки «кадетів» на підставі наказу «міністерства освіти та науки лнр».

Також вона відповідала за оздоровлення дітей з Луганщини в таборах на території росії та систематично наголошувала на такій можливості завдяки взаємодії з державою-агресором.

«Заступник міністра лнр» розробила структуру онлайн-таборів у 286 освітніх організаціях та закладах на тимчасово окупованій території Луганщини.

«Міністерство» реалізувало комплекс заходів для участі представників «лнр» в освітніх, соціокультурних, науково-практичних та проєктах за іншими напрямами на території рф, а також прийнятті російських делегацій. Засуджена відповідала за закупівлю товарів та послуг, пов’язаних з організацією та їх проведенням.

Ухвалення вироку проводили у порядку спеціального судового провадження.

Спеціальне досудове вели слідчі Служби безпеки України.

Нагадаємо, СБУ викрила освітянок-колаборанток з Луганщини. Одна з них - організаторка «референдуму».