Україна модернізувала ракети "Нептун" так, що вони можуть долетіти до Москви, — The War Zone

Україна модернізувала ракети "Нептун" так, що вони можуть долетіти до Москви, — The War Zone

Україна модернізувала протикорабельні крилаті ракети "Нептун" так, що вони зможуть долетіти до Москви та інших віддалених точок росії.

Про це повідомив нью-йоркському виданню The War Zone представник українського оборонного відомства.

"Є плани, додав чиновник, зрештою вразити Москву та інші об’єкти в росії, які не можуть бути використані дарованою західною зброєю, за допомогою варіантів наземної атаки "Нептуна", - йдеться у статті.

"Удар по системі С-400 біля села Оленівка на мисі Тарханкут (23 серпня, - ред.) на 100 відсотків був здійснений модифікованим "Нептуном", - сказав виданню чиновник на умовах анонімності обговорення оперативних питань.

Секретар РНБО Олексій Данілов публічно заявляв, що нова українська ракета влучила в С-400. Щоправда, яку саме зброю використовували, Данілов не уточнив.

The War Zone пише, що ще в квітні цього року український чиновник сказав їм на умовах анонімності, що Україна працює над перетворенням "Нептуна" на наземну атакуючу зброю, але їй потрібна нова система наведення, якої на той момент у неї не було.

"Зокрема, для завершення системи були потрібні певні види мікросхем, але система була близька до завершення. У понеділок цей же чиновник сказав, що Україна розробила систему наведення GPS, яка доставляє ракету в заздалегідь визначене місце. Потім інфрачервона система самонаведення ракети шукає та націлюється на ціль на основі попередньо завантаженого зображення, а потім запускає кінцеву атаку на цю ціль. Якщо вона не може відповідати цілі, ракета припиняє атаку", - йдеться у статті.

Видання зазначає, що для України ця розробка була б серйозним стрибком у можливостях, "оскільки ці ракети не можна було б заглушити за допомогою радіоелектронної боротьби, і їх було б дуже важко виявити на етапі кінцевої атаки через те, що їх самонаведення пасивне за своєю природою".

Нагадаємо, протикорабельні ракети "Нептун" у квітні 2022 року завдали удару по крейсеру "Москва".