НАЗК закличе Зеленського ветувати законопроєкт, який "знищує реєстр корупціонерів"

НАЗК закличе Зеленського ветувати законопроєкт, який "знищує реєстр корупціонерів"

НАЗК направить звернення президенту України з проханням накласти вето на ухвалений Радою законопроект №9587-Д, що дозволить повернути його на повторний розгляд.

Про це йдеться у повідомленні НАЗК і зазначається, що мова йде про проєкт закону №9587-Д  про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій.

Агентство наголошує, що в ухваленому документі є "суперечливі норми".

Зокрема, депутати підтримали норму, відповідно до якої особа, яка подала завідомо недостовірні відомості в декларації на суму до 1,3 млн грн, у разі сплати штрафу не потрапляє до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

"При цьому недостовірне декларування є одним із найбільш суспільно небезпечних пов’язаних із корупцією правопорушень, за які настає адміністративна відповідальність. Такі зміни мають лише одну мету - сприяти приховуванню інформації про статки державних службовців, які після сплати штрафу у розмірі від 17 000 до 42 500 грн залишатимуться на своїй посаді і не отримуватимуть жодних обмежень на доступ до державної служби надалі", - йдеться у заяві.

Також агентство зазначає, що депутати підтримали норму, яка фактично знищує реєстр.

"Йдеться про зміни до ст. 59 Закону України "Про запобігання корупції", які приховують дані реєстру від громадян, журналістів та доброчесних керівників, шляхом не внесення відомостей про осіб, яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також видалення більшості вже наявних відомостей про осіб, яких притягнуто до відповідальності за вчинення адміністративних та кримінальних пов’язаних з корупцією та корупційних правопорушень", - наголошує НАЗК.

Агентство нагадує,  що реєстр сьогодні налічує 46 556 осіб. З них 1 961 особа притягнута до дисциплінарної відповідальності, 29 457 – до адміністративної відповідальності, а 15 138 – до кримінальної.

"Після внесення вищезазначених змін до ст. 59 орієнтовно залишиться 5 021 особа, буде видалено понад 10 тис. осіб засуджених за корупційні злочини. Зміни до ст. 59 нададуть можливість не враховувати при призначенні на посади суддів, керівні посади у державних органах та органах місцевого самоврядування факт засудження особи за корупційні злочини. Оскільки при призначенні на ці та інші важливі посади здійснюється спеціальна перевірка, у тому числі на предмет наявності особи у реєстрі", - йдеться у заяві.

НАЗК підкреслює, що "після видалення майже 80% даних реєстру ні президент, ні премʼєр-міністр, ні міністри, ні керівники інших органів влади, ні громадські організації, ні громадська рада доброчесності та ВККС, які найближчим часом мають забезпечити призначення понад 2 тис. суддів, при прийнятті рішень про призначення не матимуть офіційного джерела даних про осіб, які були внесені до нього". 

Нагадаємо, 5 вересня Рада ухвалила в другому читанні  проєкт закону про відповідальність за несвоєчасне подання декларацій.

Крім того, Рада ухвалила в цілому проєкт закону №9534 про повернення електронного декларування, на якому наполягали західні партнери України, зокрема МВФ.

Але документ ухвалили без головної правки про відкриття декларацій, вона не набрала голосів.

Голова громадської організації Центр протидії корупції Віталій Шабунін вважає, що Зеленський має вирішити, чи підтримувати проєкт закону №9534, який передбачає закрите декларування чиновників, чи накласти вето з пропозицією внести і проголосувати правку про відкриття декларацій.