В Україні у бою вперше в історії був знищений танк Challenger 2: BBC розповідає, як це сталося

В Україні у бою вперше в історії був знищений танк Challenger 2: BBC розповідає, як це сталося

Міністр оборони Великої Британії підтвердив знищення на полі бою першого танка Challenger 2, переданого ЗСУ. Це сталося вперше за всю історію танка.

Міністр Грант Шеппс сказав, що Велика Британія визнає, що таке може статися "у військовій зоні", але заміна не буде відправлена, пише Sky News.

Загалом Велика Британія відправила в Україну 14 танків Challenger 2, і лише один з них був знищений.

За словами західного джерела, танк спочатку потрапив на міну, що спричинило пожежу в задньому паливному баку, а потім вразив російський дрон.

BBC пише, що танки Challenger 2 перебували на озброєнні у 82-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ, яка з кінця серпня бере участь у наступі в Запорізькій області. Джерело ВВС в одному із західних оборонних відомств також повідомило, що екіпаж із чотирьох людей вижив.

"Challenger 2 - один із найсучасніших танків у світі. Він перебуває на озброєнні британської армії з 1994 року. За чверть століття він здобув собі славу "невразливого" танка. Досі жоден такий танк не був втрачений у бою внаслідок вогню супротивника. Єдиний знищений Challenger 2 став жертвою "дружнього вогню" у 2003 році в Іраку", - зазначає видання.

Разом з тим воно підкреслює, що Challenger 2 "суто статистично досить рідко брали участь у боях".

Нагадаємо, група з 200 українських солдатів завершила навчальну програму на американських танках M1 Abrams, перші 10 танків Україна має отримати в середині вересня.