"Рамштайн-15": союзники створили ще одну коаліцію на підтримку України

"Рамштайн-15": союзники створили ще одну коаліцію на підтримку України

На авіабазі Рамштайн у Німеччині під час засідання Контактної групи з питань оборони України – блоку з 54 країн, ухвалено рішення про утворення нової коаліції на підтримку України.

Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін, його заява транслювалася у Twitter.

"Естонія, Німеччина, Люксембург, Нідерланди та Польща сьогодні будуть очолювати нашу коаліцію. Ця коаліція має на меті надання танків Leopard, навчання пілотів на F-16, а також в рамках інформаційних технологій", – сказав він і додав, що коаліція опікуватиметься питаннями довгострокової допомоги України. 

Остін також повідомив, що партії американських танків M1 Abrams незабаром прибудуть в Україну, і зазначив, що контрнаступ Києва продовжує стабільно прогресувати.

Наразі Україні надано понад 76 мільярдів доларів прямої допомоги у сфері безпеки, сказав Остін. Водночас він додав, що Україні й надалі потрібні системи ППО.

За словами міністра оборони України Рустема Умерова, очільники оборонних відомств обговорять можливості України, потреби в ІТ та інші "нагальні потреби на полі бою", повідомляє CNN.

Остін сказав, що з нетерпінням чекає "тісної співпраці" з Умеровим. Минулого тижня вони спілкувалися телефоном, а сьогодні, 19 вересня, вперше зустрілися особисто.

Нагадаємо, "Рамштайн"-14 відбувся 18 липня, у ньому брав участь ще попередній міністр оборони Олексій Резніков. Він наголошував, що фокус засідання був на засобах ППО, боєприпасах та броні.

Крім того, була створена коаліція з розмінування України, створення якої ініціював міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.