Залужний готується до найгіршого сценарію зупинки допомоги США Україні, — FT

Залужний готується до найгіршого сценарію зупинки допомоги США Україні, — FT

Навіть тимчасова пауза в наданні підтримки США може за кілька тижнів почати впливати на військову стратегію і тактику Києва, потенційно зупинивши контрнаступ України, зменшивши тиск на російські війська і надавши їм можливість відновити свою боєздатність. Залужний готується до найгіршого сценарію.

Про це пише Financial Times з посиланням на військових аналітиків. ZN.ua цитує закриту статтю FT.

Видання нагадує, що саме США зіграли життєво важливу роль у швидкому постачанні Україні сучасного озброєння, зокрема, артилерійських боєприпасів і засобів протиповітряної оборони.

"Але за кілька тижнів... якщо нічого не зміниться в Конгресі, я думаю, це вплине на українські рішення на полі бою. І це, безумовно, вплине на планування на зиму і весну", - вважає директор європейської програми Центру стратегічних і міжнародних досліджень Макс Бергманн.

Колишній генерал-майор австралійської армії Мік Райан вважає, що Україні доведеться переглянути тактику і стратегію на полі бою в умовах невизначеності щодо військової допомоги США.

За інформацією Райана, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний готується до найгіршого сценарію.

Старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Дара Массікот вважає, що "якщо кран перекриють, це не призведе до негайної трансформації того, що ми даємо українцям. Почнеться раціонування. Якщо українці відчують, що не отримають більше зброї, вони будуть стримуватися, і це призведе до зупинки контрнаступу. Перебої з допомогою навіть на кілька тижнів можуть призвести до втрат і відступів".

Нідерландський адмірал Роб Бауер, який очолює військовий комітет НАТО, вважає, що якщо Україна не отримуватиме достатньо боєприпасів, вона буде змушена відступити на оборонні позиції.

"Тож для українців це дійсно змінить хід війни, що, на мою думку, багато хто в США не усвідомлює", - сказав Бауер.

Нагадаємо, 4 жовтня офіційні особи НАТО та Великої Британії попередили, що запаси західних військових боєприпасів "досягли дна", і виробництво необхідно збільшити, щоб допомогти українським бійцям.

Politico з посиланням на європейських чиновників повідомило, що у країнах Європи закінчується зброя для передачі Україні, а союзники не значно нарощують свої виробничі лінії, щоб не відставати від попиту.

Водночас у казні Пентагону залишилося $5,2 млрд на зброю та іншу безпекову допомогу для України після того, як Конгрес відмовився включити додаткові кошти в закон про оборонний бюджет США.