В країнах Європи закінчуються запаси зброї для передачі Україні, — Politico

В країнах Європи закінчуються запаси зброї для передачі Україні, — Politico

В країнах Європи закінчується зброя для передачі Україні, а союзники не значно нарощують свої виробничі лінії, щоб не відставати від попиту.

Про це повідомляє Politico з посиланням на європейських чиновників.

"Ми не можемо продовжувати дарувати з наших власних запасів", — сказав один європейський чиновник, якому, як і іншим цитованим у цій статті, дозволили залишитися анонімним, щоб відверто говорити про політично чутливе питання.

Посадовець додав, що все ще є потужна громадська та політична підтримка боротьби України, але "ми зробили все, що не буде загрожувати нашій власній безпеці".

"Після 18 місяців інтенсивних бойових дій промислового масштабу європейські запаси вичерпуються, хоча зростає надія, що країни зможуть працювати разом, щоб знайти більше рішень", - сказав один з представників адміністрації Байдена.

"[Зменшення запасів] слід очікувати, враховуючи масштаби того, що було надано Україні", — сказав чиновник. "Нас би хвилювало, якби наші партнери нічого з цим не робили. Але в усьому світі є прагнення працювати разом і зміцнювати наші промислові бази".

Politico зазначає, що це бажання стикається з простою реальністю: скільки часу потрібно компаніям і країнам, щоб "влити гроші" в існуючі виробничі лінії та створити нові.

"Російська агресія та карколомна військова модернізація Китаю змусили багатьох великих держав-донорів України поглянути на те, що вони мають, і поставити під сумнів, що їм може знадобитися. Хоча столиці готові допомогти українцям у скороченні російської військової машини, вони також стурбовані тим, що їм залишиться, якщо їхній власний суверенітет буде поставлено під сумнів", - наголошується у статті.

Нагадаємо, ЄС планував надати Україні мільйон артилерійських снарядів впродовж року, але станом на серпень передав Києву лише 223,8 тисячі таких боєприпасів і 2,3 тисячі ракет різних видів.

Ветеран війни в Іраку 2003 року і колишній конституційний суддя США Девід Френч у статті для New York Times висловив думку, що "росія все ще має величезні, невід'ємні переваги, і, попри всі перші успіхи, Україна все ще може програти війну".

The Washington Post вважає, що якщо Дональд Трамп поверне собі Білий дім і посаду президента, є явна загроза, що він перекриє фінансову і воєнну допомогу США Україні. А країни Європи не зможуть "перекрити цю нестачу".

На переконання газети, різке скорочення підтримки України з боку Вашингтона стане серйозним поштовхом для сподівань путіна на відродження імперії, і сигналом того, що Сполучені Штати відвертаються від Європи після більш ніж 75 років американського лідерства. Це поставило б під загрозу життєздатність НАТО, і поставило б під загрозу захист держав НАТО на кордоні з рф.

Читайте також: Війна в Україні може затягнутися до 2025 року або навіть довше, — член Ради Держдепу США