Україна може стати великою за площею, але порожньою країною, — економіст

Україна може стати великою за площею, але порожньою країною, — економіст

Україна в майбутньому ризикує перетворитися на Монголію, якщо українські біженці, що виїхали через бойові дії за кордон, не повернуться після війни додому.

Про це NV розповів економіст Олексій Кущ.

За словами експерта, сьогодні є певний ризик, що Україна може стати великою за площею, але порожньою країною з двома-трьома ключовими містами, де сконцентрується людський ресурс.

Передусім така спустошеність вдарить по національній економіці держави, яка й до повномасштабного вторгнення не вражала показниками. У 2021 році ВВП України, за оцінками МВФ, становив $ 200 млрд — це був 56‑й показник у світі. З початком великої війни економіка впала на третину та продовжує скорочуватися.

Українці потребуватимуть довгострокових гарантій безпеки, коли настане час ухвалювати рішення про повернення в Україну, додає Кущ.

Іншим важливим моментом економіст називає політичний фактор, а саме ставлення суспільства до співгромадян, що отримали прихисток в інших країнах, та ймовірність кримінального переслідування тих, хто виїхав у незаконний спосіб.

"Люди не приїдуть, якщо їх удома очікуватиме покарання, соціальна фрустрація чи стигматизація через їхній вибір", — впевнений експерт. Відіграють свою роль і соціально-економічні аспекти життя в Україні. Так, жінки з дітьми зважатимуть на розмір материнського капіталу і порівнюватимуть його з європейськими соцвиплатами.

Ключовим питанням для фахівців буде можливість отримувати адекватну заробітну плату.
А для підприємців основним моментом стануть умови ведення бізнесу, переконаний Кущ. 

Нагадаємо, дослідження показало, що 3,3 мільйона українців, або майже 8% довоєнного населення країни, можуть не повернутися в Україну після втечі від російського вторгнення.

Президент об’єднання українців у Польщі Мірослав Скорка заявляв, що на кінець серпня кількість українських біженців знизилася на 15-20% у порівнянні з початком 2023 року. Вони повертаються в Україну.

Водночас до бюджету Польщі у 2023 році не менше 6 млрд злотих податків надійдуть від працюючих українців. Крім того, у ІІ кварталі цього року українці витратили у Польщі 1,77 млрд злотих (14,73 млрд грн). Аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal зазначає, що "економіка Польщі критично залежить від українців і отримує набагато більше, ніж витрачає”.

Швейцарія готова заплатити до $4 тис. кожному біженцю за повернення в Україну.

Чехія підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну, що передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у таких випадках.