В Україну можуть не повернутися 3,3 млн біженців: дослідження показало, що ця кількість виросла

В Україну можуть не повернутися 3,3 млн біженців: дослідження показало, що ця кількість виросла

Дослідження показало, що 3,3 мільйона українців, або майже 8% довоєнного населення країни, можуть не повернутися в Україну після втечі від російського вторгнення.

Ця оцінка зросла на 600 тис. людей з грудня, повідомляє Центр економічної стратегії України (CES) у звіті дослідження.

За даними опитування Info Sapiens на замовлення CES, більшість українців (63%), які зараз проживають за кордоном, планують повернутися в Україну. Однак чи всі вони дійсно повернуться, незрозуміло.

"За нашими підрахунками, за різними сценаріями за кордоном можуть залишитися від 1,3 до 3,3 млн українців. Це на 0,4-0,6 мільйона осіб більше, ніж ми оцінювали в грудні 2022 року. Ця зміна є результатом тривалої війни та тривалої адаптації біженців до життя за кордоном. Неповернення українців суттєво вплине на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно", - йдеться у дослідженні.

За підрахунками CES, більшість біженців – жінки, причому найбільшу групу становлять жінки віком 35-49 років, що становить близько 18% усіх біженців. Крім того, багато біженців – діти. Згідно з даними Євростату, станом на травень 2023 року найбільша частка українських біженців перебуває в Німеччині (27%) та Польщі (24%).

Нагадаємо, міністерство економіки заявляло, що в Україні, чиє довоєнне населення становило 43 мільйони, не вистачає близько 4,5 мільйонів — включаючи робітників і підприємців — для досягнення мети подвоїти розмір економіки до 2032 року.

Президент об’єднання українців у Польщі Мірослав Скорка заявив, що на кінець серпня кількість українських біженців знизилася на 15-20% у порівнянні з початком 2023 року. Вони повертаються в Україну.