Вимоги щодо реєстрації платника податку на додану вартість

Платником податку на додану вартість можуть стати будь-які суб’єкти господарської діяльності за своєю ініціативою або за ініціативою податкового органу. Тож розглянемо які існують вимоги щодо  реєстрації платника ПДВ.

Обов’язковій реєстрації як платник податку на додану вартість підлягають особи згідно зі ст. 181 ПКУ, у яких протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно обсяги постачання перевищують 300 000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку.

Зі  слів першого заступника начальника ПДІ у м. Сєвєродонецьку Багрінцевої Марини Іванівни за 2014 рік була здійснена обов’язкова реєстрація  платників податку на додану вартість по чотирьох суб’єктах господарської діяльності.

Добровільній реєстрації підлягають особи яківідповідно до пункту 181.1 статті 181 ПКУ не є платником податку у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Також Багрінцева Марина Іванівна повідомила, що добровільно зареєструвалися платниками податку на додану вартість у 2014 році тринадцять суб’єктів господарської діяльності.

Порядок реєстрації платників податку на додану вартість визначений у ст. 183 ПКУ  згідно якої будь-яка особа, що підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку, подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву.

У разі обов'язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у статті 181 ПКУ.

У разі добровільної реєстрації особи як платника податку, реєстраційна заява подається до органу державної податкової служби не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних.

Таким чином кожний суб’єкт господарської діяльності повинен розуміти, що реєстрація платника податку на додану вартість може здійснюватись, як за добровільною заявою суб’єкта господарювання, так і за ініціативою податкового органу.

Перший заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Багрінцева М.І.