У Раді кажуть, що розгляд законопроєкту про мобілізацію може розтягнутися на тижні

У Раді кажуть, що розгляд законопроєкту про мобілізацію може розтягнутися на тижні

Розгляд законопроєкту про мобілізацію у Верховній Раді може затягнутися, Нардепи подали велику кількість правок.

Про це розповів народний депутат, заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв, повідомляє сайт Верховної Ради.

За його словами, "окремі дуже активні парламентарії подали по 100-300 правок, але багато з них мають технічний характер".

"Якщо в когось було завдання затягнути процес розгляду законопроєкту, то це точно не вдасться. Ми розглядатимемо все поблоково і сподіваюся, що опрацюємо цей документ найближчим часом. На друге читання він може бути винесений уже в березні, проте тут постає головне питання – як законопроєкт проходитиме сесійну залу, адже кожен народний депутат має право поставити свою правку на голосування. Якщо таке відбудеться, то розгляд може затягнутися на тижні", - зазначив Чернєв.

Він додав, що існує і спецпроцедура, однак до такого важливого законопроєкту навряд чи доречно її застосовувати.

Чернєв розповів, що Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками, яких загалом понад чотири тисячі.

"Усі подані пропозиції згрупували за шістнадцятьма блоками й зараз ухвалюються рішення за основу, а далі проведе роботу секретаріат, оскільки є багато поправок, які повторюються", - сказав він.

Нагадаємо,  7 лютого Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроєкт про мобілізацію, який містить низку антиконституційних норм. Про них розповідав омбудсмен Дмитро Лубінець.

За його словами, загалом зауваження до нового законопроєкту про мобілізацію "зайняли аж 9 сторінок":

  • Нормативний казус є у питанні порядку виїзду за кордон чоловіків віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або виключені з нього в установленому порядку.
  • У законопроєкті йдеться й про те, що військове командування може встановлювати тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з країни. Однак, згідно з вимогами статті 17 Конституції України, ЗСУ та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян. Тож ці пропоновані зміни суперечать Конституції України.
  • Окрім цього, у законопроєкті пропонують передбачити обов’язок реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста за невиконання якого останні несуть визначену Законом юридичну відповідальність. Проте таке положення законопроєкту не відповідає положенням Конституції України, Закону України "Про захист персональних даних", правовим позиціям Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення права на особисте та сімейне життя.