До суду відправили матеріали щодо шістьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині

До суду відправили матеріали щодо шістьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині

Шістьох організаторів псевдореферендуму на Луганщині, серед яких двоє «депутатів» та член «общественной палаты» самопроголошеної «лнр», судитимуть за матеріалами СБУ.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Фігурантів обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Як встановили слідчі, представниця «общественной палаты лнр» у змові з іншими членами фейкової структури проголосувала за звернення до «глави лнр» нібито з ініціативою проведення «референдуму».

Будучи одночасно головою «Союза женщин Донбасса», вона проводила численні зустрічі з жіночими колективами, на яких закликала підтримати політику кремля.

Ще одним фігурантом є «депутат народного совета лнр» кількох скликань, який одночасно є очільником створеної окупантами «федерации профсоюзов лнр». Виконуючи завдання кремля, він зобов’язував голів профспілкових організацій агітувати працівників місцевих підприємств за підтримку «приєднання» регіону до складу росії та забезпечити явку на виборчих дільницях.

Інша «депутатка» координувала діяльність незаконних «виборчкомів» у захоплених містах Антрацитівського району Луганщини. Через окупаційні змі та під час зустрічей з виборцями вона поширювала антиукраїнські наративи, закликала людей взяти участь в організованому загарбниками «голосуванні».

Правопорушники також неодноразово публічно заявляли про необхідність приєднання частини території України до рф.

У вересні 2022 року на пленарному засіданні «народного совета лнр» «депутати» проголосували за «закон» про проведення псевдореферендуму. На підставі цього «документу» окупанти провели антиконституційний «референдум» на території Луганської області.

Крім того, співробітники СБУ зібрали доказову базу щодо трьох членів «територіальної виборчої комісії», яка займалася організацією та проведенням псевдореферендуму на території Марківської громади.

Слідчі дії щодо цих осіб завершили. Обвинувальні матеріали перебувають на розгляді в суді.

Зловмисників оголосили у розшук. Їм загрожує до 10 років позбавлення воля та конфіскація майна.

Нагадаємо, викрили десятьох ексосвітян з Луганщини, які навчають дітей за російськими стандартами.