Після нововведень у виплатах у переселенців почалися проблеми з отриманням коштів

Після нововведень у виплатах у переселенців почалися проблеми з отриманням коштів

Після нововведень у виплатах ВПО в людей почалися проблеми з отриманням коштів. Людей, які автоматично мають отримувати гроші, викидає з системи. Що робити – чи чекати оновлення, чи писати заяву - не знають навіть в управліннях соцзахисту.

До редакції «Сєвєродонецьк онлайн» звернулася подружня пара переселенців з Сєвєродонецька Наталія та Ігор. Коли оголосили, що перший транш на автоматично подовжені виплати пройшов, а вони не отримали гроші, то подзвонили у місцеве управління соцзахисту в Івано-Франківську, де наразі мешкають.

Там, проаналізувавши категорії – родина -пенсіонери, дохід дозволяє отримувати виплати автоматично – сказали, що вони підпадають під них. Проте система їх не бачить.

«І зараз таких звернень багато, бо система викреслила багатьох людей, які потрапляють по переліку. Порадили подзвонити за тиждень. І тоді вже вирішувати, чи писати заяву, чи то автоматично пройдемо. Проте не ясно, чи попадемо ми в один з трьох траншів цього місяця», - каже Наталія.

Для непрацюючих пенсіонерів виплати – значна частина доходу. Бо ця сума дорівнює десь половині вартості зйому житла. Аби уникнути непорозумінь після нововведень, жінка одразу подзвонила в управління та запитала, чи треба писати заяву. Тоді сказали, що завдяки ідентифікації пенсіонерів, вони є у системі. Тож проблем Наталія не очікувала. Нараз вона чекає вирішення ситуації.

Наша редакція звернулася до правозахисниці Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталії Єсіної за роз’ясненнями.

«Буквально протягом години сьогодні я отримала декілька таких самих повідомлень, люди скаржаться на те, що не отримали виплати та намагались з'ясувати причини. У Сумській області це доволі складно - через безпекову ситуацію тривоги оголошуються одна за одною, тож фактично неможливо зателефонувати спеціалістам соціального захисту, які в короткий час між тривогами намагаються прийняти людей. Але ті, кому вдалося додзвонитися, отримали схожу відповідь про те, що в списках на виплати людей нема й варто звертатися з особистою заявою про подовження. В останньому зверненні мені було про те, що жінка має проблеми зі здоров'ям та не знає, як фізично це зробити», - каже Наталія.

Вона розповідає, що люди з 5-6 ранку займають чергу, щоб отримати талончик на прийом документів. О 8:20 цих талончиків вже немає. Працівники просто не справляються з таким натовпом. Так практично по всіх громадах, де велика кількість ВПО.

«Нагадаю, що пенсіонери з пенсіями менше ніж 9444 попадали під автоматичне подовження незалежно від того, коли переселилися на нове місце проживання. Цікаво те, що про такі випадки на сайті Мінсоцполітики нас попереджали заздалегідь, мовляв: якщо такій особі все ж таки не було призначено допомогу автоматично, тоді їй доведеться подавати відповідну заяву. Тож виникають питання, як саме працює система, що люди рандомно випадають зі списків отримувачів допомоги», - зазначила правозахисниця.

Як відомо, з 1 березня 2024 року допомога на проживання буде автоматично призначена ще на 6 місяців непрацездатним особам незалежно від того, коли відбулось переселення:

  • пенсіонерам, у яких станом на 01.01.2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • особам з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям (за окремим переліком);
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їхнього числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Право на продовження допомоги надалі матимуть наступні категорії громадян, які вже в лютому можуть звернутися з заявами на подовження виплат:

  • родини ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні активних чи можливих бойових дій;
  • родини з дітьми до 14 років, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;
  • родини, де один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або тяжко хворою дитиною (за окремим переліком);
  • малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;
  • вагітні жінки (починаючи з 30 тижня вагітності).

Детальніше про нововведеня Наталія Єсіна розповідала в інтерв'ю нашому виданню. 

Нагадаємо, у Мінсоцполітики нагадали про особливості призначення допомоги з 1 березня.