Україна просить ЄС віддати "зниклі" 5 млрд євро прибутку від російських активів

Україна просить ЄС віддати "зниклі" 5 млрд євро прибутку від російських активів

Україна наполягає на виділенні ще 5 млрд євро з доходів, отриманих від заморожених російських активів, які ЄС вирішив утримати.

Про це пише Politico.

Видання пояснює, що брюссельський депозитарій цінних паперів Euroclear, орган, який володіє переважною більшістю активів російського центрального банку в Європі — знерухомлених санкціями,  — отримав дозвіл утримувати прибуток, отриманий від їх інвестування в 2022 і 2023 роках, а не використовувати для підтримки України.

"5 мільярдів євро прибутку за ці два роки дорівнюють одному року програми МВФ, тож це великі гроші", — сказала Олена Галушка з Міжнародного центру української перемоги (ICUV).

Єврокомісія цього місяця нарешті запропонувала використовувати 90% доходів від заморожених російських активів для закупівлі зброї для України. Однак ідеться про доходи, отримані після 15 лютого 2024 року — дати, коли перша частина законопроєкту була схвалена членами ЄС. Прибуток, отриманий до цього моменту, залишиться в Euroclear. Європейська комісія вважає що, 5 мільярдів євро, що утримуються Euroclear, є буфером, що дає змогу оплачувати поточні та потенційні позови в росії та інших країнах.

Розрахункова палата діє як зберігач активів загальною вартістю 37,6 трильйона євро, які приносять прибуток. З цієї суми 192 мільярди євро становлять російські державні активи, які були заморожені незабаром після початку війни в лютому 2022 року.

"Прибутки за 2022-2023 рр, пов’язані з російськими знерухомленими активами, відокремлюються від прибутків "звичайного бізнесу", — йдеться в письмовій відповіді Euroclear виданню Politico. "Ми не розподіляємо ці прибутки між акціонерами і зберігаємо їх до отримання подальших вказівок".

Згідно з пропозицією ЄС, з якою ознайомилося видання, але вона ще не оприлюднена, кошти призначені для "витрат, ризиків і збитків, понесених центральними депозитаріями цінних паперів... через війну в Україні".

Станом на лютий російські організації подали 94 позови в росії з вимогою відшкодувати кошти компанії Euroclear, яка діє за бельгійським законодавством, після того, як їхні інвестиції та прибутки в Європі були заморожені, про це Politico розповів бельгійський чиновник, обізнаний з провадженням.

Україна не погоджується на цей аргумент, і міністр юстиції Денис Малюська назвав його "помилкою" під час дискусії в Брюсселі минулого тижня.

"Я ніколи не чув, що 5 мільярдів євро є буфером для Euroclear", — сказав Малюська, відповідаючи на запитання Politico. "Це надто велика [сума] грошей, щоб бути буфером" для будь-якого потенційного позову". Українські офіційні особи заявили, що ця сума також не узгоджується з тим фактом, що Euroclear зазнала лише 34 мільйони євро втрат доходу через прямі наслідки війни, за словами генерального директора компанії Ліва Мострі.

Нагадаємо, Європейська комісія запропонувала використати 90% доходів від заморожених російських активів, які зберігаються в Європі, на закупівлю зброї для Києва. За даними виконавчої влади ЄС, це коштує від 2,5 до 3 мільярдів євро на рік.