Міністр оборони Естонії заявив, що європейські солдати не будуть воювати в Україні, але запропонував альтернативу

Міністр оборони Естонії заявив, що європейські солдати не будуть воювати в Україні, але запропонував альтернативу

Солдати країн Європи не будуть воювати в Україні, але існує можливість їх виправляння для прискорення навчання українських військовослужбовців.

Про це заявив в інтерв’ю австрійській газеті Die Presse міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

"Реальність така, що кожна країна-член НАТО вже має військовий персонал в Україні, наприклад, військових аташе або людей, які час від часу приїжджають в Україну. Те, що сказав президент Макрон, стосувалося здебільшого сфери навчання", - прокоментував міністр заяву президента Франції.

За словами Певкура, мова йде виключно про проведення навчання українських військових на території України.

"Ми навчаємо українців у Великій Британії, 1500 українців вже пройшли навчання тут, в Естонії, а також у великих масштабах - у Польщі. Питання полягає в тому, чи могли б ми зробити те ж саме в Україні, щоб прискорити процес навчання, адже кожна подорож через кордон займає певний час. Але це не означає, що європейські солдати будуть воювати в окопах в Україні", - пояснив він.

Також міністр підкреслив, що європейські солдати точно не будуть воювати в Україні: "це вже було виключено".

Певкур вважає,що можлива агресія рф проти країн Балтії у майбутньому залежатиме від того, коли та як закінчить російська війна проти України.

"Наразі росіяни тамзав'язані. Тому ми не бачимо великої загрози в найближчому майбутньому. Але ми повинні бути готові. Тому що Росія продемонструвала, що вона вороже налаштована до своїх сусідів", - зазначив міністр.

Він також закликав до посилення підтримки України: "Ми повинні допомагати українцям не лише так довго, скільки потрібно, але й так багато, скільки потрібно".

Міністр підкреслив, що військова допомога Естонії Україні є найвищою у світі у відсотковому відношенні до ВВП.

"Якби всі надавали таку ж частку, як ми, то, я впевнений, що ця війна вже закінчилася б", - заявив він. 

Нагадаємо, що глава МЗС Фінляндії допустила можливість виправляння військ в Україну.